5. 5. 2017
Spousta aut zůstává zaparkována pod
sněhovou peřinou a za klimatických kalamit vůbec
nevyjíždí. Pohled na hlavní dopravní tepny ale dokazuje, že i
v těchto podmínkách je dost motoristů, kteří prostě za volanty
usednout musí. Čerpací stanice na mnohonásobně nebezpečnějších
trasách mohou být jejich skutečnou spásou. Nejen pohotovým servisem
zimních paliv a výbavy, ale také hřejivou atmosférou, kterou
všichni rádi uvítají.

První dojem rozhoduje
Vžijme se chvíli do role zákazníka, co asi očekává uprostřed
sněhové plískanice při vstupu do prodejny čerpací stanice? Nejprve
to je závan příjemného tepla, pohled na zem, zda neuklouzne, pak si
všimne vzhledu a čistoty celého interiéru včetně příjemně nasvícené
atmosféry. Zapojují se i čichové vjemy: vůně a zápachy jsou
v lidském mozku nositelé mnoha emocí a vzpomínek. Zavoní-li
čistota, horké nápoje od kávového baru, vůně rozpečeného pečiva,
určitě všechny tyto vjemy pozitivně zapůsobí na každého příchozího.
Na škodu nebývá ani tichá hudba, takže se nakonec zapojí všechny
smysly. Na personálu prodejny s rychlým občerstvením je, aby
první dojem zákazníka co nejvíce umocnili i svým zjevem: upraveným
oblečením, příjemným a nestrojeným úsměvem, schopností komunikovat,
rychlostí pozitivní reakce. Na pumpě nemají co dělat zaměstnanci
s již dopředu odpudivým výrazem v očích a nevyřčenou
odpovědí "Nemáme!" Pro pozici multifunkční obsluhy na ČS je
obzvláště důležitou vlastností empatie, flexibilita, samostatnost,
taktnost, loajalita, verbální i neverbální projev a
v neposlední řadě i suverénní, hrdé a důvěryhodné vystupování.
Někdo má tyto vlastnosti v sobě, druhý se je musí učit.
Všichni je ale musí stále kultivovat a rozvíjet, protože podstatnou
měrou spoluvytvářejí image firmy.
Zimní období je pro lidský organismus a jeho imunitní systém
ještě mnohem náročnější než pro veškerou techniku, kterou lze
oproti zdraví a lidským životům vždy nahradit. Z vyprávění
pumpařů v horských střediscích i u dálnic o hazardu řidičů
absolutně nepřipravených na zimní podmínky zůstává rozum stát.
Nejběžnější situací jsou autohavárie a následné kolony aut. Posádky
ostatních aut nemusí být účastníky havárií, stačí dlouhodobé stání
a přitápění v autě až do chvíle, kdy dojde palivo. Ti
chytřejší v takových situacích včas přestanou spěchat a
zůstávají raději v teple čerpacích stanic a je do značné míry
na obsluze, zda své hosty dokáží přilákat a udržet o něco déle.

Co vám můžeme nabídnout?
Obecně platí, že tržby jsou během chladného ledna a února
slabší. Proto je tak důležitá aktivní nabídka ze strany prodavačů a
samozřejmě také musí být co nabídnout. Stále stejné menu, stále
stejné bagety či nápojový lístek nové hosty nepřivede. Změna
jídelníčku by proto měla odpovídat danému období: v chladných dnech
je lépe jíst jídlo a pít nápoje, které zahřejí, v létě naopak.
Teplé nápoje a polévky doplní v zimě tělu energii na to, aby si
udrželo přirozenou teplotu. Podle sociologů je pro zdraví důležité
také umět využívat každou příležitost třeba jen ke krátkodobému
odpočinku, což se týká například náročných cest milovníků lyžování
do hor a jejich zastávek na ČS. Diabetologové a naše babičky zase
tvrdí, že v podzimním a zimním období, kdy je vnější prostředí o
dost chladnější než naše vnitřní, spotřebujeme velké množství
energie na to, abychom si přirozenou teplotu udrželi. Teplé
tekutiny pomáhají tělu doplnit energii, kterou by jinak muselo
vyrábět samo. Pokud člověk v chladných měsících roku konzumuje
studená, chlazená či mražená jídla a pije studené nápoje, zbytečně
zatěžuje tělo náročným procesem trávení. Naopak čím více se jídlo
blíží teplotě 38 stupňů Celsia, tím snadněji je pro tělo
stravitelné a životní energie se zbytečně nespotřebovává. Tělo je
ve správné rovnováze a je schopné udržovat si vnitřní prostředí
včetně termoregulace na vyrovnané úrovni, i když se vnější podmínky
mění. Někdo takovou situaci řeší panákem rumu do čaje, ale
pokud se hodláme zahřát, je lépe na alkohol zapomenout, protože
způsobí pravý opak.
Efekt horkých nápojů
Například v nabídce kanadsko-české obchodní společnosti JPLUS,
s.r.o., najdete klasické Horké jablko® a
Horkou hrušku®, můžete ale ochutnat i
Horkou brusinku®, Horký javor®
nebo unikátní Chai čaj - tradiční indický čaj se
skořicí a mlékem. Horké jablko® - instantní, ale přece poctivý
horký nápoj, který se vyrábí v zemi svého původu,
v Kanadě. Už více než 15 let figuruje na nápojovém lístku
mnoha českých restaurací, ale vychutnat si jej lze i doma. Nápoj
Horké jablko® obsahuje výtažek z jablek a skořici, která je
malým všelékem na nejrůznější neduhy, zahřeje vás a je i přírodním
afrodiziakem! Originální výrobky z Kanady poznáte podle loga
Lynch Foods .
A co čaje? V zimě zahřejí, ale ne nadlouho. V zimě
čaje vypijeme mnohem více než v létě. Přitom mnohé typy čaje
se hodí spíš pro osvěžení a zchlazení, a to i když se pijí horké.
Tak například zelený čaj je podle čínské medicíny
chladivý a navíc je silně močopudný, což na pocitu tepla nepřidá.
Černý čaj je v zimě i v létě nutné pít
jen střídmě - organismus totiž silně odvodňuje. Naopak dobře se pro
zahřátí hodí červený čaj puerh,
roiboos, lapacho,
maté nebo čaje s šípky, měsíčkem,
malinami a černým rybízem. O něco méně známý je horký
nápoj ze vzácného javorového sirupu. Horký
javor® je ryze kanadskou záležitostí, protože se vyrábí
z pravého javorového sirupu získaného z mízy kanadských
javorů. Jen po tři týdny v roce je možné z javorů mízu
získávat a na přípravu jednoho litru sirupu je potřeba 47 litrů
javorové šťávy. Originální nápoj Horký javor® v sobě obsahuje
výtažek z javorového sirupu a svou chutí patří k tomu
nejlepšímu, co v nabídce horkých nápojů můžete ochutnat.
Brusinka je vhodná proti zánětům,
hruška proti srdečním potížím. Stejně jako ostatní
horké nápoje řady HOT APPLE ani Horká brusinka® a
Horká hruška® neobsahují žádná umělá aromata ani
barviva. Svou jedinečnou chuť získávají z výtažků
z brusinek nebo hrušek doplněných směsí aromatického koření.
Brusinky obsahují řadu vitamínů a minerálů, a jsou proto
spolehlivým partnerem při boji proti zánětům močových cest. Hrušky
zase obsahují vysoký podíl vlákniny, draslíku a stopových prvků,
a proto pomáhají při poruchách srdeční činnosti a zažívacích
potížích.
Zahřát se lze i horkou čokoládou. Nápoj, který
se do Evropy dostal od indiánů, je totiž nejen zahřívací, ale i
povzbuzující. Jeho rozmach v Evropě tak souvisel právě s tím, že
horká čokoláda má zřejmé afrodiziakální účinky. Na našem trhu
najdete celou řadu horkých čokolád, pokud ale hledáte opravdu
kvalitu, vyzkoušejte italskou hustou čokoládu od
firmy Univerciok. Jak se připravuje? Kvalitní čokoládu nalámeme na
kousky do mléka se smetanou. Zvolna ohříváme, dokud se čokoláda
nerozpustí, pak přidáme špetku skořice a cukr a necháme přejít
varem. Čokoládu našlehejte metličkou a ozdobte kopečkem šlehačky.
Pamatujete si na snídaně ve školce a na čaj s mlékem? Pokud
vám ho znechutili, je na čase zjistit pravdu - opravdový
chai - tedy čaj, mléko a směs koření - je totiž velmi
dobrá věc, zvlášť na dlouhé zimní večery. Přestože ho máme spojený
především s Anglií, pochází tahle kombinace z Indie.
Právě tady se totiž každý den pije chai - černý indický čaj
s mlékem a aromatickým kořením, jako je hřebíček, kardamom a
skořice. Instantní čaj, který kromě skořice a hřebíčku obsahuje
také zázvor, je ideální zbraň proti zimě a nachlazení. Chai čaj se
zázvorem stimuluje krevní oběh, zahřívá a díky hřebíčku pomáhá při
celkové slabosti.

Káva stále prioritou
Prodej kávy na čerpací stanici je trvale a
jednoznačně nejdůležitějším artiklem. Ve velké většině jí
všechny řetězce věnují mimořádnou pozornost a péči. Pokud se
vyskytnou stížnosti, bývá to většinou opět vinou selhání lidského
faktoru: nepořádek kolem automatů, rozlitá káva na podlaze,
chybějící kelímky, cukr, špatně fungující mincovník atd. Méně nářků
bývá na kávové bary a baristy, tam je profesionality zdaleka
nejvíce. Kupříkladu řetězci OMV s vlastní značkou kávy
VIVA CAFE záleží na finální přípravě kávy - na
celý proces distribuce, přípravy a podávání kávy dohlíží v každé
lokální síti OMV kávový specialista, podobně jako u vyspělých
značkových distributorů kávy. Obsluha čerpacích stanic prošla
tréninkem, nikoliv však baristickým. Ten nebyl zapotřebí, jelikož
gastroprovozy čerpacích stanic OMV jsou vybaveny poloautomatickými
kávovary. Sofistikované automaty při správném seřízení, obsluze a
důsledné údržbě jsou dnes schopny připravit kávu špičkové kvality
odpovídající stále vyšším nárokům zákazníků čerpacích stanic.
Kvalitu kávy podtrhuje výroba mléčné pěny pro latté či cappuccina
ze speciálně připraveného plnotučného mléka. Rovněž společnost MOL
chce při rebrandingu ČS stavět hlavně na luxusní
kávě a polévkách… uvidíme, jak se jí to podaří. Na všech
Shell stanicích zahrnutých do konceptu deli2go
nabízejí kvalitní čerstvě mletou kávu. Kávová zrnka procházejí
přísnou certifikací a podávání kávy se tu ideálně snoubí s nabídkou
teplých snacků a sladkého pečiva. Benzina rozšiřuje svůj koncept
Stop Café postupně do všech svých provozoven.
V její současné akci mohou zákazníci získat koupí horkých
nápojů Kakao Milka nebo Cafe Mocha s Milkou balíček sušenek
Milka TUC jako dárek. Stejně aktivní jsou i ostatní řetězce jako
např. RoBin OIL, EuroOil a další, využívající například kvalitní
kávu s patřičným servisem od společnosti
Dallmayr.
Polévky jsou grunt
Dobrá polévka je základ všeho - spokojenosti i jídelníčku. Pár
takových míst, kde se dělají polévky poctivě, lze nalézt i na řadě
čerpacích stanic a dobře se poznají podle většího počtu parkujících
dodávek i náklaďáků v době snídaní a obědů. Převládá česká
klasika hutných, přesnídávkových polévek: gulášová, hovězí vývar,
kuřecí polévka s estragonem, drštková, bramborová a zelňačka
s uzeninou, ruský boršč, česnečka… ale objevují se i polévky
thajské, čínské, indický dal, španělské gazpacho a další. Obliba
tzv. hrníčkových, instantních hotových polévek má zřejmě zenit za
sebou. Na mnoha pumpách využívají lokální kuchyně oblíbených
restaurací a vývařoven a jejich produkty jednoduše přeprodávají.
Jinde se výjimečně snaží vařit sami, většinou se jedná o jeden či
dva druhy polévek, kterými jsou vyhlášeny, většina bister ale
využívá služeb specializovaných gastronomických firem. Při hledání
na internetu jich je v každém kraji celá řada a dá se mluvit o
silném konkurenčním prostředí. To má samozřejmě pro bistra
čerpacích stanic řadu výhod: Při určitém množství odběru jsou
závozy polévek a hotovek zdarma. Často jsou vyhlašovány speciální
slevy a individuální ceníky věrným a pravidelným zákazníkům.
Co se týká objednávek, stačí většinou zatelefonovat či zaslat
e-mailovou objednávku. Zavedené gastroslužby bývají vstřícné i při
požadavcích na bezplatné propůjčení prosklených lednic, zvyšujících
prodejnost produktů a jejich propagaci, obdobně to bývá
s bezplatným pronájmem mikrovlnné trouby, automatů na bagety a
hotová jídla, což například u automatů na kávu a čaj dnes bývá
samozřejmostí.
Na závěr snad jen připomínka týkající se hygieny gastronomického
provozu, kam samozřejmě patří nejen větší bistra a restaurace při
ČS, ale i drobná rychlá občerstvení, kde dochází k prodeji a
konzumaci jídel a nápojů. Hygiena gastronomických provozů je dána
celou řadou zákonů a vyhlášek, které není radno obcházet, nejen
kvůli značným pokutám, ale i proto, že zodpovědnost za bezpečnost
potravin je na provozovateli a musí být zajištěna v celém
potravinovém řetězci včetně jejich prodeje a spotřeby. Podle těchto
zásad se "teplé nápoje a pokrmy uvádějí do oběhu tak, aby se
dostaly ke spotřebiteli co nejdříve. Teplým pokrmem se pro účely
dané vyhlášky rozumí potravina kuchyňsky upravená ke konzumaci v
teplém stavu nebo udržovaná v teplém stavu (minimálně +60 stupňů
Celsia) po dobu uvádění do oběhu, rozvozu nebo přepravy." Jenom
splnění této podmínky může dát v zimním období pořádně
zabrat!
Autor: Mikuláš Buleca