Poslední neexistující pohledávka pravomocně zamítnuta

Čepro

Poslední neexistující pohledávka pravomocně zamítnuta

Městský soud v Praze dnes po více než 18 letech od zahájení řízení pravomocně rozhodl, že historická pohledávka, uplatňovaná za společností ČEPRO Dušanem Dunkou a JUDr. Vladimírem Bartošem, neexistuje.

Žaloba na zaplacení pohledávky ve výši téměř 162 milionů korun, kterou podal Dušan Dunka na společnost ČEPRO v roce 2005, byla nepravomocně zamítnuta rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 1 již v říjnu 2011. Dnes po téměř 12 letech byl tento rozsudek konečně potvrzen.

Úhrady neexistující pohledávky, jejíž polovinu Dušan Dunka postoupil v průběhu trvání sporu na bývalého advokáta JUDr. Vladimíra Bartoše, se žalobci přitom již dříve pokoušeli dosáhnout prostřednictvím šikanózního insolvenčního návrhu, který byl v roce 2018 zamítnut.

"Dnešním rozhodnutím Městského soudu v Praze bylo pravomocně skončeno poslední z šikanózních řízení na úhradu neexistujících pohledávek, která byla vůči společnosti ČEPRO vedena již v době mého nástupu do společnosti. To samozřejmě vnímám jako velkou satisfakci," uvádí k rozsudku Mgr. Jan Duspěva, generální ředitel společnosti ČEPRO. "Nikdy jsem neměl nejmenší pochybnosti o tom, že je uplatňovaná pohledávka fiktivní a žaloba nemůže být úspěšná. Dnešní rozhodnutí tak pro mě není velkým překvapením," dodává Duspěva.

Rozhodnutí Městského soudu v Praze okomentoval také advokát JUDr. Jaromír Císař, společník advokátní kanceláře CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ, která společnost ČEPRO v soudním sporu od roku 2020 zastupuje. "Pravomocné skončení vleklého sporu o fiktivní pohledávku je nepochybně významným procesním milníkem a potvrzuje to, co společnost ČEPRO tvrdí od samého počátku sporu, tedy že údajná pohledávka Dušana Dunky nikdy nemohla vzniknout," uvádí Císař. Současně také připomíná, že délka samotného řízení neodráží skutkovou složitost věci, ale toliko množství procesních obstrukcí žalobců, kterými byl průběh řízení zatížen.

"Jsem přesvědčen, že ačkoliv žalobci nikdy nebyli schopni doložit žádný relevantní důkaz o existenci uplatňovaného nároku, tak spor o fiktivní pohledávku ještě zcela neskončil," uvádí Duspěva a odkazuje na skutečnost, že nyní bude o sporu rozhodovat pravděpodobně ještě Nejvyšší soud. "Pravomocné zamítnutí žaloby je nicméně významným mezníkem celé kauzy, který společnost ČEPRO velmi vítá. Chtěl bych v této souvislosti poděkovat všem, kdo se na tomto úspěchu podíleli," uzavírá Duspěva.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek