Přenosné DC stanice usnadňují nabíjení elektroaut

ČEZ_mobilní_dobíjecí_stanice_nákladní auta

Přenosné DC stanice usnadňují nabíjení elektroaut

*Mobilní stanice o výkonu až 80 kW jsou rychlou alternativou k dobíjecím stojanům

*Nevyžadují územní souhlas ani stavební povolení

*Uplatní se tam, kde se nevyplatí klasický stojan, nebo jako přechodné řešení

*Baterie osobního elektromobilu dobije za několik desítek minut

 

Skupina ČEZ nabízející kompletní škálu řešení pro individuální i veřejné dobíjení elektroaut a elektrobusů rozšiřuje svou nabídku o výkonnou a operativní alternativu ke stacionárním dobíjecím stojanům. Mobilní DC nabíječka z nabídky ČEZ ESCO se uplatňuje hlavně v místech s přechodnou poptávkou po dobíjení elektroaut nebo tam, kde by se dlouhodobý provoz klasické stanice nevyplatil.

Baterie elektroaut naplní rychleji než třeba dobíjecí wallboxy v domácnostech nebo firmách. Jejich majitel je ale na rozdíl od stacionárních wallboxů nebo DC stanic může provozovat všude, kde je přístup k pětikolíkové strojní přípojce elektřiny s dostatečným příkonem. Mobilní DC nabíječkou z produkce firmy Ekoenergetyka, polského specialisty na dobíjecí infrastrukturu, cílí ČEZ ESCO na segment průmyslových firem i zákazníků z veřejného sektoru, kterým se z jakéhokoli důvodu nevyplatí postavit si klasický dobíjecí stojan. Ve svém portfoliu nabízí varianty 30kW, 40kW, 60kW a 80kW.

"Ne každý z našich zákazníků chce investovat do pevně stojící dobíjecí stanice. Poptávají naopak řešení, které jim za méně peněz umožní operativně nebo jednorázově mít po ruce kapacitní zdroj dobíjení. Zareagovali jsme na tento zájem nabídkou mobilní DC stanice o dvou dobíjecích bodech s koncovkami CCS a výkonem až 80 kW. Doplnit baterie osobního auta zvládne za pár desítek minut. Jejich hlavní výhodou ale je, že pro instalaci není nutný územní souhlas ani stavební povolení. Typickými zákazníky jsou proto třeba dočasní provozovatelé osobních i nákladních elektrických aut, zájemci v časovém presu nebo prostě jen ti, kterým se investice do pevného stojanu nevyplatí," říká David Veselý, ředitel úseku zelená energetika ČEZ ESCO.

Mobilní DC nabíječka funguje flexibilně a nezávisle na poskytovatelích nabíjecích služeb i v lokalitách s nižšími parametry elektrických zásuvek. Její výhodou je intuitivní sedmipalcový dotykový displej s RFID čtečkou pro identifikaci oprávněných uživatelů.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/03 Téma číslaUNITI
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek