Proběhl Petrolsummit22

Pohled na sál

Letošní ročník se nesl v duchu reakcí na trh poznamenaný ruskou agresí na Ukrajině. Benzina Orlen na odpočívce Šlovice (D5) je čerpací stanicí roku

14. ročník konference Petrol Summit se konal poslední říjnový čtvrtek po dlouhých třech letech poznamenaných převážně pandemií covid-19 v konferenčním centru hotelu Olympik Artemis. Role konferenciéra se stejně jako v roce 2019 ujal (…mimochodem opět na výbornou) externí spolupracovník redakce Petrol magazínu Miroslav Petr z Lidových novin.

Akce nabídla k setkání petrolejářů dva samostatné prostory. V konferenčním probíhaly přednášky a diskuze, v jeho předsálí se hosté i přednášející mohli občerstvit, podiskutovat a současně si i rozšířit obzory díky prezentačním stánkům firem Unicode System, Eurodata-Kodap a Your System. Nechyběl ani tradiční kávový koutek od společnosti Dallmayr, kde si účastníci konference mohli nejen vychutnat skvělou kávu, ale také se dozvědět zajímavé informace o její přípravě.

Nosným tématem celé konference byla současná situace v petrolejářském průmyslu poznamenaná především zásadním zdražením ropy v souvislosti s válkou na Ukrajině a blížícím se embargem na dovoz ruské ropy a pohonných hmot. Přednášky i diskuse tentokrát spíše okrajově řešily pokračující dekarbonizaci zemí Evropské Unie na základě strategie New Green Deal, která je rovněž původcem aktuální kritické situace na evropském trhu s energiemi.

Konferenci otevřel referát generálního ředitele státní společnosti Čepro Jana Duspěvy s názvem "Logistický systém Čepro v období strukturálních změn". Po něm pokračoval výkonný ředitel ČAPPO Jan Mikulec, který se věnoval situaci na trhu pohonných hmot od roku 2019 do současnosti z hlediska spotřeby, cen a celkové nabídky i poptávky pro další období.

Zajímavou přednášku měl Hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček. Pod titulkem "Býci a medvědi bojují o černé zlato" se skrývala úvaha o ekonomice státu, který byl dosud výrazně závislý na dovozu ropy a zemního plynu z Ruska. Ředitel odboru plynárenství a kapalných paliv Ministerstva Průmyslu a obchodu ČR Jan Zaplatílek zmínil ve svém referátu především opatření státu v souvislosti se současnou situací na trhu.

Předseda Státních hmotných rezerv Pavel Švagr ve své přednášce na téma "Vliv současné energetické krize na české rezervy" mimo jiné zdůraznil, že SSHR ještě nemusely kvůli krizi uvolnit ani jeden litr ropy, že ve skladech je zatím výhradně ruská ropa, která se u nás zpracovává pouze v litvínovské rafinerii a rozvinul i úvahu na téma výše nouzových zásob. Dopolední blok přednášek završil ředitel pro strategický rozvoj Mero Branislav Posuch, který hovořil mimo jiné o přípravě ropovodu TAL+, který má zvýšit dodávky ropy z jihu Evropy.

Před obědem pak následovalo vyhlášení výsledků ankety Petrol Awards 22. V kategorii Projekt roku vyšlo z hlasování odborné poroty vítězně "Fotovoltaické elektrárny ve skladech Čepro", což je projekt státního podniku Čepro. Následovalo vyhlášení "Pumpaře/ky roku. Tento titul letos získal poprvé v historii muž, konkrétně Jaroslav Nováček z čerpací stanice Benzina Orlen, která stojí na odpočívce Šlovice (D5). Titul "Osobnost roku" pak dostal za letošní turbulentní rok po zásluze Václav Loula, který je patrně nejznámější tváří a v podstatě i neoficiálním tiskovým mluvčím celého českého petrolejářského průmyslu.

Na závěr byla vyhlášena "Čerpací stanice roku 2022". Z deseti nominovaných obdržela od odborné poroty nejvíce hlasů čerpací stanice Benzina Orlen z odpočívky Šlovice na dálnici D5. Zvláštní ocenění za gastronomii získala čerpací stanice Pumpa z pražských Průhonic a zvláštní ocenění za design čerpací stanice Petronal z nedaleké Uhříněvsi.

Odpolední blok přednášek začal prorektor VŠCHT profesor Milan Pospíšil na téma "Alternativní zdroje v dopravě z pohledu současné energetické krize", v níž mimo jiné porovnával směrnice RED II a RED III a řešil i reálnou dostupnost paliv na bázi OZE. Po něm si vzali mikrofon představitelé skupiny Orlen Unipetrol RPA, konkrétně Maroš Čunta a Jiří Winkelhöfer, kteří nabídli pohled na současnou situaci v českých rafineriích i jejich výhled do budoucna především v souvislosti s ukončením dodávek ruské ropy.

Tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný zhodnotil současnou situaci na automobilovém trhu z hlediska výrobních komplikací evropských automobilem a také se věnoval nástupu elektromobility v souvislosti se skladbou vozového parku. Josef Paumer z francouzské společnosti Total Energies představil konkrétní kroky své firmy v přechodu od fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie a Jan Kulas z ÚJV Řež ukázal možnosti využití vodíku v dopravě.

Závěr konference tradičně obstaral Miroslav Stříbrský ze společnosti Unicode Systems, který ukázal na nesmyslnost některých konkrétních kroků Evropské unie zejména v souvislosti se zákazem spalovacích motorů a implementací programů vycházejících ze strategie New Green Deal do ekonomik členských států.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek