15. 2. 2016
Nová vína ročníku 2014 z vinařství Reisten jsou
právě připravena k ochutnání. Přitom rok 2014 nebyl
z pozice moravských vinařů vůbec jednoduchý.

"Chladné a vlhké léto způsobilo to, že hrozny špatně dozrávaly
a velikým problémem byly také plísně. Naštěstí jsme díky
zelené sklizni a separaci nahnilých hroznů na třídícím stole mohli
zpracovávat zdravé hrozny. I tak se nám podařilo připravit všechny
tři řady našich vín v tradiční podobě, tedy s typickou
mineralitou a šťavnatostí," shrnuje předloňský rok obchodní manažer
Reistenu Václav Šmach.
A jaká vína se pavlovským vinařům nejlépe vydařila? "Do skupiny
top vín určitě patří Pinot Blanc Classic, který tak jako každý rok
splňuje požadavek vlajkové lodi našeho vinařství. Je minerální,
kořenitý, zemitý, prostě reistenovský. Určitě stojí za zmínku také
vína z řady VOC, do které jsme letos zařadili Pinot blanc,
Riesling a Pinot gris. Vína typická pro mikulovský region a
vyladěná do příjemné pitelnosti," vyjmenovává Václav Šmach
nejzajímavější vína ročníku.
Vína z ročníku 2014 se zatím neobjevila na žádných soutěžích,
jedinou výjimku představuje Sauvignon Classic, který získal
Stříbrnou medaili na soutěži Prague Wine Trophy. Tu si zasloužil
nejen díky své svěží vůni s tóny mladé kopřivy a jemným aroma
černého rybízu, ale především pro svůj šťavnatý charakter podpořený
jemným zbytkovým cukrem a dlouhou elegantní dochutí s typickými
broskvovými tóny.
Za pozornost stojí také Ryzlink vlašský z řady Classic, který
je ideálním vínem do gastronomie. Jeho plná, šťavnatá chuť je
typicky slaná, kořenitá až zemitá a má příjemnou grepovou dochuť.
Při párování vína s jídlem by krásně pasoval třeba
k pečenému okounovi. Naopak Riesling Classic by dokázal krásně
doprovodit tučnější pokrm, například vařené nebo pečené vepřové
maso se smetanovými omáčkami.

Autor: TZ, Zdroj: Vinařství Reistein