Skupina MOL hlásí v pololetí 2019 splnění hospodářského plánu

Skupina MOL Group dnes oznámila své finanční výsledky za první pololetí roku 2019. V prvních šesti měsících dosáhla EBITDA společnosti MOL Group 1,15 mld. USD.EBITDA pro Upstream se snížil o 10 % a dosáhl v prvním pololetí roku 2019 hodnoty 553 mil. USD. Společnost sice vykázala vyšší objemy, ale byla negativně ovlivněna nižšími cenami ropy a plynu. Divize přináší do skupiny nejvíce volných hotovostních prostředků. Průměrná denní produkce uhlovodíků byla meziročně vyšší o 111,8 barelu ropného ekvivalentu, tedy o 2 %.

Čistý CCS EBITDA pro Downstream dosáhl v prvním pololetí roku 2019 hodnoty 403 mil. USD, což je meziroční pokles o 18 %. Tlak na hodnotu EBITDA vytváří zejména podstatně slabší rafinace pro makro trh.

Růst EBITDA divize Služby zákazníkům nadále dosahuje dvouciferných čísel v místních měnách, což bylo způsobeno pokračujícím dynamickým růstem marží palivových i nepalivových produktů. V dolarech však růst zpomalil meziročně na 6 %, tedy na 207 mil. USD za prvních šest měsíců. Tato divize nadále těží ze silného ekonomického růstu v regionu střední a východní Evropy a z pokračujícího růstu trhů s palivy přibližně o 3 %.

Divize Gas Midstream dosáhla v první polovině roku EBITDA 89 mil. USD, což je meziroční pokles o 24 %. Po nedávné akvizici slovensko-maďarského propojovacího vedení zemního plynu se společnost FGSZ (MOL Gas Midstream) stává jediným provozovatelem přepravní soustavy plynu v Maďarsku.

Předseda představenstva a generální ředitel Zsolt Hernádi k výsledkům uvedl:"Náš odolný integrovaný obchodní model nám umožnil dosáhnout za první polovinu roku 2019 EBITDA v hodnotě 1,15 mld. USD, což je jen lehce pod loňským vynikajícím výsledkem, a to navzdory nižším cenám ropy a mnohem slabším maržím z rafinérií. Zůstáváme tedy na dobré cestě, abychom splnili nebo překonali náš roční plán čistého CCS EBITDA v hodnotě 2,3 miliardy USD. Pokračovali jsme v tvorbě zjednodušených volných hotovostních prostředků i v době, kdy jsme utratili téměř 300 mil. USD na strategické transformační projekty, včetně nového závodu na výrobu polyolu, který postupuje v souladu s plány a harmonogramem."

Autor: TZ MOL, Zdroj: TZ MOL

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek