20. 1. 2014
Při volbě technologie je důležité uvědomit si, jakou
kávu a další nápoje budete chtít zákazníkovi nabízet a jestli
budete mít prostor a čas na přípravu kávy, či pro vás bude
jednodušší samoobslužný automat.

Základní dělení technologií
S ohledem na způsob přípravy espressa můžeme říci, že lze
stroje dělit do dvou základních kategorií - profesionální pákové
stroje a samoobslužné kávové automaty. Výhodou automatických
kávovarů je snadná manipulace i jednoduchá příprava nápojů. Většina
automatických přístrojů si umí namlít zrnkovou kávu, stlačit ji
v pressovací komoře a propařit horkou vodou. Odpad odstraní do
speciální nádoby a samy se vyčistí. Další důležitou předností je
také větší variabilita nabídky nápojů, kterou můžete rozšířit např.
o čokolády a další případné sezónní speciality.
Pro svůj provoz můžete vybrat také profesionální pákový kávovar,
s jehož pomocí budete schopni připravit lahodnou kávu. Jsou
vhodné pro znalce kávy, kteří si umí kávu čerstvě namlít a správně
napěchovat. Je s nimi nepoměrně více práce než s automatickými
přístroji. Pákové kávovary nemívají zabudovaný mlýnek a čistit je
také budete muset sami. Nutno říci, že pro přípravu cappuccina a
dalších kávových specialit je třeba mít minimálně základní
baristický výcvik, aby kvalita nápojů odpovídala všeobecným
standardům. Pokud uvažujete o tom, že si pořídíte pákový kávovar,
počítejte s tím, že vaší další investicí bude také elektrický
mlýnek na kávu.
Samoobslužné automatické kávovary
Obecně lze říci, že pro účely čerpací stanice je vhodnější
volbou automatický kávovar, který připraví kvalitní nápoj
zmáčknutím jednoho tlačítka. Kvalitní espresso kávovary můžeme dále
dělit do dvou podskupin - příprava nápojů v kombinaci
se sušeným mlékem nebo s mlékem čerstvým, kde součástí
kávovaru je také lednice. Mezi nejlepší technologie na trhu patří
Rex Royal, které dokážou kombinovat přípravu nápoje jak
z instantních směsí, tak z čerstvého mléka - např.
vanilkové cappuccino. Zmíněná samoobslužnost stroje je také menší
zátěží pro personál čerpacích static a technologii si navíc můžete
pořídit s nebo bez mincovníku dle vašich preferencí. Vaši
zaměstnanci tak budou mít více času na péči o zákazníka.
Ideální řešení
Jednoznačným doporučením je vyhledat profesionály, kteří
s výběrem technologie pomohou. Mezi leadery na trhu
určitě patří společnost AG FOODS Group, která ve spolupráci
s kávou Jacobs nabízí komplexní řešení kávového koutku,
kvalitní technologie, výtečnou kávu, poradenství a samotnou
realizaci.
Ing. Roman Vašíček je marketingovým
specialistou společnosti AG FOODS Group
Společnost AG FOODS Group a. s. vám ve spolupráci s kávou
Jacobs zajistí vyšší zisky. Nabízí komplexní řešení kávového koutku
a ještě mnohem víc - kvalitní technologie, výtečnou kávu,
poradenství a samotnou realizaci.
Autor: Roman Vašíček