Stav na trhu s ropou

Kvůli epidemii koronaviru v Číně se značně snížila tamní spotřeba ropy a ropných produktů. China National Petroleum Corporation uvedla, že v prvním čtvrtletí bude čínská spotřeba ropných produktů o 36 % nižší oproti minulému roku. Průměrná spotřeba ropy v čínských rafineriích je v současnosti přibližně 10 milionů barelů ropy denně, což je o třetinu méně než v běžném období.

Kartel OPEC upravil svůj výhled celosvětového růstu poptávky po ropě v letošním roce na 0,99 mbd. Ještě před měsícem predikoval kartel růst o 1,22 mbd. Kartel zatím nerozhodl o dalším omezení produkce, ale je pravděpodobné, že k tomuto kroku nakonec přistoupí.

Problémy s omezením exportu má stále Libye. Generál Khalifa Haftar nařídil blokaci tamních přístavů, takže momentálně není možné vyvážet ropu. Těžba se po naplnění snížila na 120 tisíc barelů ropy denně. Před blokací těžila země 1,2 mbd. Zatím se neví, kdy blokáda skončí. Od počátku blokády 24. ledna už země přišla o příjmy ve výši 2,1 miliardy dolarů.

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dle očekávání poklesly. Cena benzínu se snížila o 9 haléřů na 31,65 Kč za litr. Nafta zlevnila o 10 haléřů na 31,23 Kč za litr (ceny k 25. 2. 2020; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 27. 2. 2020 do 4. 3. 2020)

V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen, případně další mírné zlevnění o několik haléřů. Pokles ceny je možný zejména u nafty. Cena ropy v posledním týdnu poklesla na 54 dolarů za barel, jelikož přebytek ropy přetrvává. Velkoobchodní ceny dle společnosti Unipetrol jsou ale stabilní, což je důsledek oslabení koruny vůči americkému dolaru. Slabá koruna zdražuje dovážené komodity.

Autor: Ing.Boris Tomčiak, CFA, Zdroj: TZ FINLORD

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek