Stlačený zemní plyn s novým rokem opět podraží.

CNG karta

Průměrná cena CNG klesla díky odpuštěnému DPH pod 30 Kč/kg. Stlačený zemní plyn však zřejmě podraží, pokud se od ledna daň vrátí na standardní hodnotu. Rostoucí ceny paliv nutí firmy i živnostníky hledat nové možnosti úspor za provoz vozidel. Výrazně tak rostou odběry plynu prostřednictvím CNG karty akceptované téměř u poloviny všech plnicích stanic. Poskytuje totiž trvalou slevu 2 Kč/kg CNG přibližně u stovky stanic innogy a E.ON.

Nulová sazba DPH na plyn se podle Českého plynárenského svazu (ČPS) v listopadu a prosinci letošního roku naplno promítla do konečných cen na plnicích stanicích většiny dodavatelů CNG. Z říjnových cenových extrémů, které se pohybovaly někdy i kolem 60 Kč/kg, spadly ty nejvyšší ceny díky odpuštěné DPH na méně než 50 Kč. Průměrná cena CNG v Česku je pak v současnosti zpět pod 30 Kč/kg. Aktuální ceny zveřejňuje portál CNG.cz.

I přes zdražování si CNG zachovává svou cenovou výhodu ve srovnání s benzínem. Ten totiž podražil výrazně více."Zatímco odpovídající množství CNG, tedy metr krychlový, vycházel začátkem letošního roku ve srovnání s litrem Naturalu 95 levněji průměrně o více než 8 korun, nyní je rozdíl i díky odpuštěné DPH téměř dvojnásobný. Průměrná cena metru krychlového je totiž přes 21 korun, zatímco cena litru benzínu činí průměrně skoro 37 korun,"popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací i CNG karty.

"V případě, že se od ledna daň vrátí na standardní hodnotu, budou ceny CNG v konečném důsledku samozřejmě růst,"předpokládá Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka ČPS, podle které lze dlouhodobý vývoj cen zemního plynu při současném dění na trhu predikovat jen velmi těžko."Mírný optimismus nicméně můžeme cítit při pohledu na aktuální data nizozemského obchodního hubu. Zde lze pozorovat 50procentní pokles cen pro druhý kvartál roku 2022 oproti cenám v prvních třech měsících,"dodává Lenka Kovačovská.

CNG bude i se započtením DPH nadále cenově výhodnější oproti drahému benzínu. I tak ale firmy nebo podnikatelé stále více využívají nástroje, které umí provoz flotily vozů na plyn zlevnit."Aktuálně zaznamenáváme historicky největší odběry plynu prostřednictvím námi poskytovaných CNG karet. V posledních dvou měsících se jedná o meziroční růst o 60 až 70 procent a zatímco loni dosáhly celkové odběry firem sdružených v naší nákupní alianci 500 tisíc kilogramů CNG, letos to bude více než 600 tisíc kilogramů,"říká Damir Duraković."Naše CNG karta zajišťuje přibližně u stovky plnicích stanic innogy Energo a E.ON Energie trvalou slevu 2 koruny na kilogram CNG, respektive nyní bez odpuštěné DPH 1,65 koruny na kilogram,"doplňuje ředitel Axigonu s tím, že kupříkladu na většině plniček E.ON vychází v současnosti metr krychlový plynu pro držitele CNG karty na necelých 18 Kč. Úspora oproti průměrné ceně litru benzínu se tak blíží 20 korunám.

Autor: LUKÁŠ POLOLÁNÍK, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek