11. 7. 2014
Lokalizace lihovaru uprostřed středočeské vesnice si
vyžádala využití nové technologie, která by umožnila snížit
hlukovou a pachovou zátěž obyvatel při výrobě bioethanolu na
únosnou mez. V ČR unikátní sušárna DDGS s patentovanými
technologiemi od švýcarské firmy Swiss Combi - W. Kunz dryTec AG
nakonec zlepšila i ekonomickou bilanci celé výroby.

Nová sušárna DDGS s patentovanými
technologiemi od švýcarské firmy Swiss Combi - W. Kunz dryTec
AG
Vesnička Vrdy ležící v okrese Kutná Hora necelých 12 km od
Čáslavi má od roku 1856 ve svém středu cukrovar, který se
v prvním desetiletí nového tisíciletí postupně proměnil na
lihovar firmy Ethanol Energy patřící dnes do holdingu Agrofert a
skupiny Enagro. Ten mění kukuřici, případně pšenici z velké
části na bezvodý denaturovaný líh (bioethanol), který se používá
jako přísada do automobilového benzinu. Vedlejším produktem výroby
jsou lehké (technický alkohol) a těžké alkoholové podíly
(přiboudlina), a také lihovarnické výpalky WDGS (Wet Distillers
Grains with Solubles), které se získávají po oddestilování
alkoholu, dekantaci na odstředivkách a po vysušení se využívají
jako krmivo. Díky náročným požadavkům na hluk a čistotu ovzduší zde
během půldruhého roku vyrostla nová sušárna na sypká krmiva
s unikátní švýcarskou technologií, kterou jinde v Česku
nenajdete, a také v celosvětovém měřítku existuje pouze
několik takových jednotek. O její výjimečnosti a okolnostech vzniku
jsme si povídali s investičním ředitelem firmy Ethanol Energy
Pavlem Pšeničkou (1973 - na snímku dole).

Co vedlo vedení firmy k tomu, aby se pustila do
tohoto náročného projektu?
Je to vlastně dědictví po minulém vlastníkovi. Původní investor
nechal zpracovat projekt přestavby cukrovaru na lihovar.
V roce 2010 byl lihovar zkolaudován do trvalého provozu a
následně do něj majetkově vstoupil Agrofert, který poté 50 % akcií
prodal slovenské společnosti Enagro. Původní projekt počítal
s instalací dvou parních sušáren, ale po špatných zkušenostech
s první sušárnou se rozhodlo, že druhá sušárna stejného typu
instalována nebude. Dalším úkolem bylo snížení zatížení stávající
uhelné roštové kotelny z roku 1935. Nová sušárna pracuje na
principu vytápění zemním plynem přes protiproudý výměník. Zde je
sušicí okruh s vnitřní cirkulací a zbylá vzdušnina nasycená
vlhkostí se pak používá jako přídavný spalovací vzduch a přes
ekonomizér zároveň předehřívá hlavní přívod spalovacího vzduchu. Ve
spalovací komoře, která slouží jako termická oxidace, se odstraňují
podíly těkavých organických látek, které by jinak přinášely pachové
zatížení. Vzdušnina zbavená těchto látek nakonec vystupuje 25 metrů
vysokým komínem a neměla by ovlivnit ovzduší v obci ani v
okolí.

Vnitřek nové sušárny DDGS
Nová švýcarská technologie byla použita kvůli dopadům na
okolí nebo jen z důvodu naplnění legislativy, která
nedovoluje překročit určité limity na zápach a hluk?
Z obou důvodů. Sušárna spaluje zemní plyn, a tudíž jsme
snížili spotřebu uhlí, zatížení chladicích věží, a v konečném
důsledku i zatížení čističky odpadních vod. Bez usušení mělo mokré
mláto výdržnost i při dávkování inhibitorů asi pět dní a pak se
začalo kazit. Tím nám vznikala ztráta, neboť ho již nešlo prodat
jako krmivo, ale pouze jako surovinu pro výrobu bioplynu za úplně
jiné ceny. A kvasící mláto navíc způsobovalo pachové vjemy, které
byly negativně vnímány okolím. Procesem sušení a granulací snížíme
celkový objem produktu a tím samozřejmě i nároky na velikost
skladových prostor a dopravní náklady. Takže se jedná nejen o
ekologickou, ale také o ekonomicky návratnou investici.
Museli jste zde podniknout i nějaká protihluková
opatření?
Museli. Obytná zástavba je 70 m daleko a noční limity jsou 40 dB.
Proto byl okolo postaven sarkofág ze speciálních materiálů, který
snižuje hluk na 45 až 50 dB pouze metr od objektu. To nám ale
kumulovalo investiční náklady kvůli nutnosti instalace
vzduchotechniky s vyšším odtahem, která se musela také
dimenzovat na hlučnost, což znamenalo opatřit ji tlumiči hluku. I
z tohoto pohledu si myslím, že je naše zařízení
v současné době svými technologiemi v evropské Top
10.
Jaká byla finanční náročnost celého
projektu?
Investiční rozpočet sušárny byl v řádu 125 milionů korun,
z toho generální dodavatel Adan-Kovo má uzavřen kontrakt v
řádu 40 milionů Kč a na investici přímého nákupu sušárny
s technologií Swiss combi bylo vynaloženo 2,8 milionu eur.
Zbytek představuje napojení na stávající výrobu, dopravu,
vyskladňování, peletizaci a zmíněná protihluková opatření.
Jak jste hledali dodavatele?
Výběr byl problematický vzhledem k tomu, že zde nikdo neuměl
udělat zařízení s termickou oxidací. Pouze technologie Swiss
Combi splňovala zadání. Generální dodavatel Adan-Kovo nám
zaštiťoval celou akci jak po stránce projekční ve fázi realizace s
projekční organizací Universe I., tak po stránce kompletní
implementace technologie. Technologie byla nakoupena separátně od
švýcarské společnosti W. Kunz dryTec AG. Stavebních prací na
projektu se pak ujala stavební firma Raeder Falge.

Destilační kolona lihovaru Ethanol
Energy ve Vrdách
Jak je nová sušárna včleněná do celého procesu výroby
bioethanolu?
Výrobní model začíná naskladněním obilniny do dvou sil, potom
následuje čistění, kde se surovina rozemele a jde na ztekucení a
zcukření do provozu hydrolýzy, z které vystupuje do
fermentace. Odtud celý produkt pokračuje na destilaci, kde se
oddělí kapalná forma bioethanolu a zbytek kapalného podílu
s pevnými částicemi jde na odstředivky, kde se separuje fugát
a mláto. Odtud jde fugát na odparky, kde se zahustí na 40 % obsahu
pevných podílů a výsledný sirup se pak přidává zpátky do mláta
v sušárně DDGS. Zde proudí cirkulující sušicí vzduch, který
unáší produkt do cyklonu, kde se odstředí, a přes chladicí kolonu
vystupuje ven. Výsledek je krmivo v sypké formě, které můžeme ještě
granulovat, čímž dosáhneme dalšího zmenšení objemu.
Co přináší investice z hlediska výkonu a obratů
prodejů celého lihovaru?
Nová technologie zajišťuje výrobu nejhodnotnější formy výpalků a
ukončení výroby mokrého mláta a kapalného sirupu. Kromě eliminace
problémů se zápachem v obci se také zmenšil objem výstupního
produktu. Kapalného sirupu jsme expedovali 10 autocisteren denně,
nyní odtud odjíždí jedno až dvě nákladní auta s volně loženým
inertním přírodním materiálem krmivářské kvality a přitom nová
sušárna zdvojnásobila naši sušicí kapacitu.
Takže teď už záleží jen na tom, kolik a kde vykoupíte
suroviny?
Množství kukuřice nebo pšenice je dimenzováno destilační
jednotkou. Nákup řešíme ve spolupráci s oběma akcionáři. Loni
to bylo kvůli klimatickým podmínkám špatné, propad úrody byl asi o
28 procent. Letošní rok ale vypadá dobře. Kvůli nákladům na dopravu
preferujeme místní suroviny, takže každý pěstitel v okolí
v nás může vidět dobrý odbyt na dlouhé roky
dopředu.

Výsledné produkty putují z Vrd k
zákazníkovi mimo jiné i po dráze
Kam se expeduje váš bioethanol?
Většina jde na tuzemský trh, zejména do obou českých rafinérií
nebo k významným distributorům pohonných hmot, část exportujeme do
zahraničí. Odbyt máme také v lihovarech, které produkují
konzumní líh a dopracovávají náš zdrojový produkt na potravinářskou
kvalitu.
Neplánujete zde výrobu E85?
V současnosti to není na pořadu dne, ale studii máme
zpracovanou. Sledujeme také trendy v EU ohledně ekologických
paliv a jejich dlouhodobou perspektivu na trhu.

Původní budova cukrovaru po
rekonstrukce je stále součástí provozu lihovaru
Co je DDGS?
Dried Distilled Grains with Solubles je sušený lihovarský
výpalek s rozpustnými složkami, které se používají jako krmivo v
živočišné výrobě, Výpalky jsou bohaté na zbytkové kvasnicové
bílkoviny, minerály a vitamíny a jsou velmi dobře stravitelné.
Jedná se o vydatný zdroj energie pro všechny druhy hospodářských
zvířat, zejména pro přežvýkavce, prasata a drůbež.
Cíle realizace sušárny DDGS
- Snížení emisí TZL, CO2 a dalších omezením spotřeby
uhlí náhradou za zemní plyn
- Snížení závozu uhlí a následná manipulace po vlečce nižší
přibližně o 20 vagónů měsíčně
- Snížení zátěže stávajících chladicích věží o přibližně 20
procent díky jinému systému kondenzace
- Zvýšení efektivity sušení a stabilizace provozu eliminací
poruch předchozí sušárny
- Eliminace pachové zátěže při procesu sušení díky technologii
termické oxidace pachů
- Snížení pachové zátěže ukončením produkce mláta a jeho
skladování na otevřených plochách
- Ekonomický efekt díky snížení množství sekundárních
produktů
- Zvýšení bezpečnosti provozu díky nižšímu provozu na
železničním přejezdu
Swiss Combi SC Technology GmbH
Rodinná firma ze švýcarského Dintikonu specializující se již
více než 50 let na vývoj, konstrukci a realizaci průmyslových
sušiček pro biomasu. Je vedoucí firmou zejména v oblasti
sušení DDGS při výrobě bioethanolu a dále nabízí široké spektrum
pásových, rozprašovacích a dalších průmyslových a potravinářských
sušáren. Používá unikátní technologii termické oxidace pachových
emisí, čímž se řadí mezi tzv. BAT technologie. Některé klíčové
strojní díly jsou pro tohoto dodavatele vyráběny i v ČR (např.
rotační sušicí těleso).

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: PETROLmedia