Tankovací karta v mobilu pomůže výrazně omezit riziko nákazy

V souvislosti s pandemií COVID-19 je nezbytné dodržovat určité zásady pro omezení šíření nového koronaviru. Stejně jako supermarkety i čerpací stanice přijímají dodatečná hygienická opatření. Zákazník však navíc může při tankování paliva sám výrazně omezit kontakt s obsluhou čerpací stanice i s ostatními motoristy a vyhnout se tak riziku nakažení. Umožňují to mobilní platby tankovací kartou. Se správným poskytovatelem lze navíc nakupovat palivo za plošnou cenu, která u nafty aktuálně spadla na 26,99 Kč/l v celé síti Shell.

V aktuální situaci pandemie nového koronaviru COVID-19 mají lidé oprávněné obavy o své zdraví. Řada firem proto nefunguje a mnozí zaměstnanci pracují z domova. S účinností od 16. března 2020 do 24. března 2020 navíc vláda rozhodla o zákazu volného pohybu osob na území Česka. Lidé nastalou situaci evidentně začali brát vážně."Hned první den celorepublikové karantény klesly odběry pohonných hmot na 60 procent běžných objemů. Očekáváme však, že jakmile pomine prvotní šok, provoz se začne vracet do normálu,"popisuje situaci Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil."Ceny pohonných hmot v současnosti stále prudce klesají. Podle statistik Evropské komise z minulého týdne stojí v Česku litr nafty 29,85 korun, což je mezitýdně skoro o 75 haléřů méně. Plošná cena nafty v síti Shell však tento týden spadla na 26,99 Kč/l, v síti EuroOil pak dokonce na 26,29 Kč/l,"dodává Damir Duraković.

Vláda až na výjimky rovněž nařídila uzavření obchodů. Ty, které zůstaly z pochopitelných důvodů otevřené, přijímají veškerá opatření pro zpomalení šíření koronaviru. Také jejich zákazníci by se měli řídit určitými pravidly, například udržovat vzájemné dvoumetrové rozestupy, zbytečně se v daném místě nezdržovat nebo nesahat na zboží, které nepotřebují, a podobně. Nosit roušky či jakoukoliv ochranu nosu a úst je nyní již povinné. Vedle prodejen potravin, lékáren nebo drogerií zůstávají aktuálně otevřené i čerpací stanice. Podle sdělení společnosti Shell se personál čerpacích stanic věnuje přednostně a s vyšší frekvencí a intenzitou úklidu a sanitaci nejrizikovějších míst. Kromě pokladní zóny, prodejních pultů rychlého občerstvení nebo dveří a klik jde například o tankovací pistole. I tak je ale vhodné využít při tankování jednorázové rukavice, které jsou u každého tankovacího stojanu k dispozici.

Další doporučení pro jakékoliv nákupy pak hovoří o využití plateb kartou nebo mobilním telefonem a omezit tak styk s hotovostí."Vzhledem k aktuální situaci roste význam využití tankovacích karet. Ty jsou dnes dostupné též pro živnostníky i menší firmy, které si tak mohou nejen usnadnit administrativu, ale také chránit svoje zaměstnance,"upozorňuje Damir Duraković. S tankovací kartou lze stejně jako běžnou platební kartou platit také mobilním telefonem."Například v síti čerpacích stanic Shell tudíž není vůbec nutné platit u pokladny a přijít tak do styku s obsluhou a dalšími zákazníky. Stačí jen telefonem vyfotit QR kód přímo na tankovacím stojanu a platba proběhne prostřednictvím platební aplikace. Na některých stanicích Shell je možné zaplatit přes QR kód také myčku,"dodává Damir Duraković.

S vybranými tankovacími kartami napojenými na mobilní aplikaci lze jednoduše platit též za parkování v modrých zónách i na parkovištích za závorou. Placené parkovací zóny rezidentního parkování ve městech jsou však v současnosti díky nařízení vlády dočasně zdarma.

Autor: TZ Axigon, Zdroj: TZ Axigon

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek