Unipetrol předal 160 tisíc korun studentům litvínovské Scholy Humanitas

Unipetrol předal již potřetí stipendia úspěšným studentům litvínovské partnerské školy Schola Humanitas. Mezi 31 studentů byla letos rozdělena celková částka 160 000 Kč. Stipendijní program tak plní svou motivační funkci, protože počet odměňovaných žáků každoročně roste. Během slavnostního předávání stipendií zástupci školy převzali do užívání plynový chromatograf. Unikátní výukový přístroj v hodnotě 500 tisíc Kč škola získala v rámci grantového programu Nadace Unipetrol.

Slavnostní předání stipendií se uskutečnilo v aule školy Schola Humanitas v Litvínově. Celkem 31studentů s výbornými studijními výsledky obdrželo stipendia v souhrnné výši 160 000 Kč. Následně škola převzala do užívání plynový chromatograf v hodnotě 500 tisíc, který darovala Nadace Unipetrol. Schola Humanitas je jednou ze dvou partnerských středních škol Unipetrolu v severočeském regionu. Druhou partnerskou školou je Educhem v Meziboří u Litvínova, kde již na letošní školní rok byla stipendia předána.

"Unipetrol podporuje litvínovské stipendisty nejen finančními odměnami, ale také nabídkou spolupráce na různých aktivitách Nadace Unipetrol," říká  Michał Chmiel, personální ředitel skupiny Unipetrol. "Při nich mohou nejen uplatňovat teoretické znalosti, ale také získávat nedocenitelné praktické zkušenosti. Řada stipendistů pomáhala například při zabezpečení akcí Spanilá jízda nebo Báječné dny s chemií. Kromě toho se zapojují do společné výuky chemie pro žáky základních škol a reprezentovali svou školu i naši nadaci při závodech Horizon Grand Prix modelů vodíkových automobilů, které studenti sami sestrojili," dodává  Michał Chmiel.

Udělení stipendia a jeho výše závisí na splnění pravidel stipendijního bodového systému. Mezi nejdůležitější kritéria patří prospěch ze všech předmětů do průměru 1,5, umístění ve Středoškolské odborné činnosti a úspěchy v okresních, krajských či dokonce republikových kolech předmětových olympiád. " Stipendium dlouhodobě zvyšuje motivaci studentů k lepším výsledkům a větší odpovědnosti. Za školní rok 2016/17 bylo na střední škole Schola Humanitas oceněno 15 studentů, v dalším roce se jejich počet zvýšil o osm a letos splnilo stipendijní kritéria dokonce 31 žáků," vysvětluje  Ladislav Turbák, statutární zástupce ředitele školy  Schola Humanitas.

Mezi letos oceněnými studenty jsou tací, kteří si vybojovali stipendium již potřetí za sebou, ale i nové tváře. Například Šimon Suchopárek dostával stipendia od druhého ročníku studia. V posledním ročníku obdržel 20 000 Kč, neboť maturitní ročník absolvoval s vyznamenáním v obou pololetích a také maturitní zkoušku složil s vyznamenáním. Kromě toho zvítězil v krajském kole Středoškolské odborné činnosti v kategorii biologie, a toto vítězství zopakoval i v celostátním kole. Stal se tak třetím žákem školy, který zvítězil v celostátní soutěži. V novém školním roce začal studovat Aplikovanou ekologii na České zemědělské univerzitě v Praze.

Historicky nejvyšší stipendium, které bylo vyplaceno společností Unipetrol studentům Scholy Humanitas, je 40 110 Kč. Šek na tuto částku převzal Dominik Krupka za své studijní výsledky ve čtvrtém ročníku. Kromě vynikajícího prospěchu se do jeho hodnocení započítávalo vítězství v krajském kole chemické olympiády a desáté místo v celostátním kole. V ekologické olympiádě obsadil v kraji 3. místo a v biologické olympiádě 4. místo. Zvítězil i v krajském kole Středoškolské odborné činnosti a v rámci republiky skončil osmý. Po maturitě byl přijat jako jeden z pouhých dvou úspěšných uchazečů na Fakultu vojenského zdravotnictví, studijní obor Vojenská farmacie do Hradce Králové. 

Střední odborná škola pro ochranu a obnovu životního prostředí - Schola Humanitas, Litvínov je partnerskou školou skupiny Unipetrol. Unipetrol nabízí studentům i pedagogům možnost vzdělávat se v seminářích a besedách a připravuje pro ně speciální prohlídky svých provozů. Odborníci Unipetrolu také podporují studenty svými zkušenostmi z praxe při psaní závěrečných maturitních prací. Studenti se navíc mohou zapojit do výzkumu nebo absolvovat odborné praxe a brigády. Školy mohou využívat materiální pomoc, například dodávky chemického skla, vyřazovaných počítačů a některých chemikálií.

Autor: TZ Unipetrol, Zdroj: TZ Unipetrol

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek