26. 10. 2016
Blíží se zima, čas dlouhých večerů, které dokáže
rozjasnit sklenka dobrého vína. Omezenější i docela široký
sortiment vín samozřejmě nabízejí i shopy čerpacích stanic. Co je
letos nového v moravských vinných sklepích?

Tradiční odrůdy vinné révy získávají velkou konkurenci
v podobě nově vyšlechtěných rezistentních odrůd, které jsou
mnohem odolnější a daleko lépe se vyrovnávají s mrazy, škůdci
či s houbovými plísněmi. Zdravé hrozny nepotřebují téměř žádnou
chemickou ochranu, a tudíž maximálně vyhovují současnému trendu
volajícímu po zdraví neškodných bio potravinách.
"Nově vyšlechtěné rezistentní odrůdy mají na vinicích budoucnost.
Například Hibernal se stává velmi populární a žádanější, proto jsme
také vysadili již dva hektary a připravujeme další dva. Alibernet
je poměrně stará odrůda, ale teprve teď nachází uplatnění jako
odrůda sólová, dříve se totiž používala hlavně k dobarvení
jiných červených vín," vysvětluje Liana Hrabálková z Vinařství
Ludwig, které ve spolupráci s exkluzivním partnerem, sítí
Ahold, která provozuje prodejny Albert, připravilo zajímavou akci s
názvem "Seznamte se!", jež má širší veřejnosti představit nové a
neznámé odrůdy a je doplněna jedním botrytickým výběrem.
Hibernal byl vyšlechtěn v Německu již v roce 1944,
přičemž jeho "matkou" byla odrůda Seibel, zatímco otcem byl Ryzlink
rýnský. Odrůda zvládá i pořádné mrazy a běžná plíseň si na něj také
nepřijde. V dobrých ročnících, jako byl ten loňský, dozrává do
vysoké cukernatosti. Navíc příjemně voní po rozkvetlé louce a
lučním medu s kořením. Pokud jde o gastronomii, výborně se
hodí k uzeným pstruhům.
Odrůda Noria vznikla na Slovensku v roce 1974
z odrůd Ryzlink rýnský a Sémillon. Opět jde o odrůdu
odolnou proti mrazu i houbové nemoci, v gastronomii ideálně
doprovodí tučnější ryby, které oživí příjemnou kyselinkou.
Alibernet pochází z ukrajinské Oděsy a vyznačuje se svou
výraznou, temnou barvou i cabernetovou chutí, zatímco bílé víno
Solaris má opět v rodném listě zapsáno Německo. Jeho jméno
bylo vybráno podle slunce, a protože jedním z prarodičů byl
muškát, jde o příjemně aromatické víno s tóny citrusových plodů,
ananasu a jemným muškátovým aroma.
Novým odrůdám se na českém trhu daří, neboť Češi nepatří mezi
konzervativní konzumenty, jakými jsou třeba Francouzi. "Češi jsou
naopak na novinky zvědaví, a pokud jsou dostatečně informovaní,
rádi experimentují. Poměrně konzervativní ale jsme co se týká
uzávěrů vín, stále nejsou zcela pochopeny výhody šroubovacích
uzávěrů, na rozdíl třeba od Rakouska nebo od Nového světa," domnívá
se Liana Hrabálková z Vinařství Ludwig, které všechny zmíněné
novinky právě uvádí na český trh, a to většinou v oblíbené
polosuché podobě a v přívlastcích pozdní sběr či výběr
z hroznů.
Velmi povedeným vínem loňského ročníku je ve Vinařství Ludwig také
Merlot, a to jak ve své růžové, tak v červené podobě. Merlot rosé
2015 je připraven v přívlastku výběr z hroznů. Ve vůni i
chuti se objevují tóny jahodového jogurtu, ale současně má víno
velmi příjemnou kyselinku, která je udrží v plné kondici
několik let. Červený Merlot, také výběr z hroznů, zaujme
temnou granátovou barvou a sametovou chutí s tóny černého
rybízu a kakaa. Příjemné třísloviny a plné tělo dělají
z tohoto Merlotu velmi líbivé víno, které se bude dobře
párovat s mnoha pokrmy, včetně hovězího tataráku.
Autor: TZ