29. 4. 2015
Pokud chcete v shopu na své čerpací stanici nabízet
něco opravdu výjimečného, neměli byste přejít nabídku tzv.
biovín, na které se v České republice rok od roku zaměřuje
stále více vinařů. Biorežim umožňuje vyrábět mimořádná vína, která
navíc neobsahují rezidua pesticidů a jejich produkce nezatěžuje
přírodu.

V České republice v současné době působí zhruba sto
vinařství, která pěstují révu v bio režimu, přičemž celková
plocha ekologicky obhospodařovaných vinic činí tisíc hektarů, což
je šest procent veškeré plochy vinic. Toto číslo je procentuálně
srovnatelné s ostatními vyspělými evropskými zeměmi, jako je
například Německo, takže Česko velmi dobře zachytilo celosvětový
trend posledních let.
"Česká republika je zemědělskou krajinou s intenzivním
hospodářstvím, proto je velmi důležité spravovat naši zem šetrně,
myslet na budoucnost a nezatěžovat ji zbytečnými chemickými
látkami, což je cesta, kterou biopěstitelství respektuje a
propaguje," vysvětluje mikulovský vinař Petr Marcinčák ze Svazu
integrované a ekologické produkce hroznů a vína Ekovín. A dodává,
že moderní zemědělci se snaží chovat odpovědně a spolupracovat
s přírodou."Podílet se na tvorbě vína, které je dokonalým
produktem okolní přírody, je pro nás nejen otázkou existenční, ale
i radostí z vykonané práce, určitého druhu umění a oprávněné
hrdosti a pýchy,"říká Miloš Michlovský.
Samotná role Ekovínu spočívá v několika oblastech. Zásadní
význam má podíl na předávání "know how". Ekovín každoročně pořádá
mezinárodní konferenci Víno Envi, připravuje semináře pro pokročilé
i začínající ekologicky hospodařící vinaře či studijní cesty do
špičkových ekologicky hospodařících vinařských podniků
v zahraničí. Aktivním členstvím v mezinárodních
organizacích jako je např. IFOAM (International
Federation of Organic Agriculture Movements)
také zastupuje a hájí zájmy ekologicky hospodařících vinařů na
národní i mezinárodní úrovni.
A jak vypadá ekologické vinařství a biopěstitelství v praxi?
Ekologicky obhospodařované vinice mají velkou rozmanitost
rostlinných a živočišných druhů, díky čemuž se jejich charakter
blíží přírodním lokalitám v chráněné krajinné oblasti. Vinice
"zatravněná" směsí bylin a trav je navíc odolnější vůči větrné a
vodní erozi. Ale kladných stránek je mnohem více. Díky tomu, že se
nepoužívají chemické přípravky, nehrozí únik chemických látek na
kvetoucí rostliny v okolí vinic a rezidua pesticidů se tak
nedostávají třeba do včelího medu.
Zákazníci se navíc nemusejí bát přemrštěných cen ekologicky
připravených vín. Biovína jsou totiž cenově srovnatelná
s běžnouprodukcí. Navíc je jich na trhu dostatek, takže si
spotřebitelé mohou vybrat, jakému vínu dají přednost. Záleží tak na
jejich životní filozofii a odpovědnosti ke krajině, kterou
spotřebitelé a konzumenti podporou biovín vyjadřují.

Autor: TZ, Zdroj: Ekovín