Zlevňování pohonných hmot skončilo

Zlevňování pohonných hmot skončilo a v uplynulém týdnu ceny mírně stouply. V nejbližších dvou týdnech se ceny zvýší o několik desítek haléřů, což je důsledek postupného zotavování trhu s ropou. Nicméně o oproti počátku roku jsou pohonné hmoty v ČR stále o 6 korun levnější. A levné zůstanou i po očekávaném růstu cen.

Stav na trhu s ropou

Předběžné údaje za květen ukazují, že kartel OPEC a další země rychle snižují svoji těžbu dle domluvy. Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty či Kuvajt dokonce přislíbily ještě rozsáhlejší redukci produkci oproti domluvenému limitu.

Také sledujeme zlepšování situace na straně poptávky. Zejména spotřeba ropy v Číně roste. Ta také doplňovala v uplynulých týdnech strategické zásoby a i v nejbližším období očekávají obchodníci zvýšené prodeje ropy do země.

I v USA a západní Evropě se postupně obnovuje ekonomická aktivita a stoupá spotřeba pohonných hmot. I když je počet nově nakažených lidí denně stále vysoký, tak vlády chtějí, aby ekonomiky pulsovaly. Přeci jen je už teď hospodářská recese velmi hluboká a je nutné dostat se z ní co nejrychleji.

Autor: TZ Finlord, Zdroj: TZ Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek