13 000 stanic pro elektromobily v ČR do roku 2020?

V Bruselu zase tvoří růžovou budoucnost. Poslední perlou Evropské komise je návrh, aby členské země EU měly do roku 2020 přesně stanovený počet dobíjecích stanic pro elektromobily. Pro ČR je jich v plánu evropských úředníků 13 tisíc veřejně přístupných, přitom ještě předloni jich zde bylo jen lehce přes dvacet.

Ford Focus Electric

I když se v roce 2012 situace okolo dobíjecích stanic trochu pohnula dopředu, přece jen je počet stanovený evropskou unií hudbou nekonečně vzdálené budoucnosti. Počet dobíjecích stanic v případě států evropské unie se navíc v současnosti výrazně liší. Nejvíce jich najdete v Holandsku či Německu, naopak zvláště u nových členských států je to v současné době zcela okrajová záležitost.
"Elektrifikace" silniční dopravy představuje součást rozsáhlých plánů, která by Evropu zbavila totální závislosti na ropě, vždyť dnešní doprava je na ní zcela závislá z 94 procent a přitom se z valné většiny dováží i z poměrně nestabilních regionů a její cena nestále kolísá.
Současná situace na trhu elektromobilů však plánům Bruselu příliš nenahrává. Zavádění elektromobilů a plug-in hybridů do sériové výroby je příliš pomalé a na trhu je o ně navíc velmi malý zájem kvůli vysoké pořizovací ceně, omezenému dojezdu a chybějící infrastruktuře. A tak novinky zazáří na autosalonech a v testech (některých) motoristických novinářů, ale na showroomech prodejců si jich už většinou nikdo nevšímá… Výpočty úředníků z Bruselu mimo jiné počítají s tím, že do roku 2020 bude v provozu přes šest milionů elektromobilů, což jsou ale mimochodem plány čínského a amerického automobilového průmyslu. Jenže výrobci automobilů, kteří se orientují čistě na elektrickou energii dnes krachují, přestože dostávají od státu obrovské dotace, což je případ ambiciozní americké Tesly i skromnější Cody, výrobu přerušil i Fisker a omezeny byly také výroby modelů Chevrolet Volt/Opel Ampera či Nissan Leaf. Oba posledně jmenované modely se ostatně staly i oslavovanými evropskými automobily roku, málokdo si je však ochoten je koupit…

Autor: Jiří Kaloč

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek