Afričtí teroristé znervóznili evropské těžaře plynu a ropy

Teroristé na severu Afriky nutí investory změnit strategii. Firmy sice neutíkají, ale dodávky do Evropy mohou být ohroženy.

Teroristé

Násilí a nestabilita v severní Africe znepokojuje zahraniční investory. Prodlužování konfliktu v Mali nebo případné opakování teroristických útoků na ropná či plynárenská zařízení podobných tomu v alžírském Ajn Amanásu, při němž v polovině ledna zahynuly desítky lidí, hrozí znejistěním globálních trhů s ropou. To by pocítila i střední Evropa při tankování benzinu či nafty. Radikálové využívající bezpečnostního vakua po pádu autoritářských režimů v severoafrických zemích přitom nehodlají polevit.
Nepředvídatelný vývoj na severu Afriky nutí Evropany ještě více než dosud přemýšlet o diverzifikaci zdrojů, což zvyšuje důležitost dovozu ropy a zemního plynu z Ruska. "Ruský plyn je a v nejbližších letech bude pro Evropu extrémně důležitý. Rusko dokáže jako jediné rychle zvýšit své dodávky," uvedl pro Ekonom analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.
Prvními postiženými Evropany by byli Italové a Španělé. Do těchto zemí směřuje nejvíce severoafrické ropy i plynu a oba tyto státy postihly výpadky dodávek už v roce 2011 během občanské války v Libyi. Podle Borise Tomčiaka se relativně menší problémy z poslední doby podařilo zacelit a v těchto dnech je zatím dopad na trh s ropou a plynem "minimální". S klidem na trzích se ale nedá počítat, pokud by konflikty v severoafrickém regionu ještě zesílily.

Na vině je i Egypt a válka v Mali

Hlavními dodavateli ropy a plynu ze severní Afriky do Evropy jsou Libye a Alžírsko. Dramatické události, ke kterým došlo poslední dobou v těchto zemích, jsou ale do velké míry propojeny s děním v dalších státech regionu. Na bezpečnost libyjských či alžírských těžebních zařízení má silný vliv politické a společenské napětí v Egyptě stejně jako současná válka v Mali.
Pro mnoho Egypťanů nebylo druhé výročí jejich revoluce, připadající na konec minulého týdne, důvodem k žádné velké oslavě. Po svržení dlouholetého vládce Husního Mubáraka se sice země nepropadla do takového chaosu jako jiné státy, které prošly změnou režimu, ale k moci se dostalo islamistické Muslimské bratrstvo, které do čela země prosadilo prezidenta Muhammada Mursího. Pro sekulární část revolucionářů, kteří požadovali a stále požadují modernější a "západnější" styl správy věcí veřejných, je to hluboké zklamání. Na káhirském náměstí Tahrír opět došlo k násilným střetům protestujících s policisty, opět zesílily výzvy požadující další změnu režimu. Situaci dále vyostřily nedávné potyčky v přístavním městě Port Saíd, při kterých zahynuly desítky lidí. Na několika místech vláda vyhlásila výjimečný stav.
Hněv egyptské ulice je přitom jen jedním ze symptomů výbušnosti severoafrického regionu. Vlády Británie, Německa a Nizozemska například vyzvaly v době obnovených egyptských protestů své občany, aby opustili z bezpečnostních důvodů libyjské Benghází, někdejší centrum odporu proti režimu Muammara Kaddáfího.
V Mali, které sousedí s Alžírskem, bojují francouzští vojáci společně s vládními jednotkami proti islamistům, kteří se zmocnili severu země. Posílit je mají vojáci mezinárodního afrického kontingentu a panují obavy, že boje mohou trvat dlouhé měsíce i roky. Britský premiér David Cameron prohlásil, že saharská poušť se stala pro militantní islamisty útočištěm, ze kterého vedou svatou válku proti západu. V regionu ale působí vedle džihádistů i další skupiny, které vedou k násilí jiné motivy, například politické či čistě kriminální.

Alžírský šok

Těžkými zkouškami důvěry zahraničních investorů nyní prochází severoafrická plynárenská velmoc, Alžírsko. Dosud nebyl určen přesný počet obětí útoku na těžební komplex Ajn Amanás z poloviny ledna. Teroristická skupina jednající ve jménu al-Káidy zadržovala stovky rukojmích a při osvobozovací operaci alžírských ozbrojených jednotek zahynuly desítky cizinců. Útok připoutal pozornost svým rozsahem, ale nebyl jediný. O necelých čtrnáct dní později přišli o život dva strážci při úderu na plynovod v severním Alžírsku, asi 120 kilometrů východně od hlavního města Alžíru.
Události šokovaly svět i proto, že alžírská vláda má letité zkušenosti s bojem proti různým militantním skupinám a alžírská těžební zařízení patří k nejpřísněji střeženým na světě. Arabské jaro se této země dotklo jen okrajově, na rozdíl od Libye či Egypta nepadl režim a nedošlo k rozkladu bezpečnostních složek.
Navíc, přestože zejména v posledních dvaceti letech docházelo v Alžírsku k častým střetům a únosům, odrazovala teroristy od útoků na ropná a plynárenská zařízení ozbrojená ostraha těchto objektů. List North Africa Journal uvedl, že pro běžného Alžířana je prakticky nemožné dostat se do blízkosti projektů spravovaných mezinárodními konsorcii. Zaměstnanci potřebují speciální povolení, které přirovnávají k vízům do jiného státu. Na zajištění bezpečnosti zařízení dohlíží armáda využívající informací zpravodajských služeb a soukromé bezpečnostní agentury.
Alžírská vláda se na tiskových konferencích snažila zdůrazňovat, že teroristé, kteří útočili v Ajn Amanásu, přišli ze zahraničí. Premiér Abdal Malik Sallál popisoval, že skupina se dostala do země ze severního Mali a byli v ní Egypťané, Malijci, Nigerijci, Tunisané a údajně také nejméně jeden držitel kanadského pasu. Pro Sallálův kabinet je klíčové přesvědčit Západ a mezinárodní ropné a plynárenské společnosti, že alžírské bezpečnostní síly zabrání nárůstu podobných teroristických akcí.
Přesto útok na zařízení provozované konsorciem tří firem - britské BP, norské Statoil a alžírské Sonatrach - vyvolává vážné obavy z nejbližší budoucnosti. Svědčí totiž o naprosté prostupnosti hranic v saharském regionu, o schopnosti organizátorů dát dohromady početnou skupinu radikálů z několika zemí a v neposlední řadě o jejich silném vyzbrojení. Kromě toho se ukazuje, že teroristé mají zřejmě možnost získávat informace zevnitř a znají detaily o provozu těžebních zařízení.
Pro radikální islamisty navíc může být přepadení v Ajn Amanásu, které bylo z jejich pohledu úspěšné, významným povzbuzením. Skutečnost, že se jim podařilo zaútočit v Alžírsku, které je ve srovnání s Libyí a dalšími státy regionu relativně stabilní, znamená, že v okolních zemích by měli situaci ještě jednodušší. "Libye je zřejmě ve větším ohrožení jednoduše proto, že vláda nemá takovou sílu jako alžírské úřady," řekl Nicolo Sartori, odborník na bezpečnost z římského Institutu pro mezinárodní otázky. Jeho slova potvrzují i události z loňského září, kdy při útoku v Benghází zahynul americký velvyslanec a další tři Američané. Odstupující americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přiznala libyjským úřadům snahu udržet v zemi bezpečnost, zároveň ale konstatovala, že na to Libyjci nemají "kapacitu".

Dědictví po Kaddáfím

Přestože názor na události provázející změny režimů v severní Africe není v mezinárodním společenství jednotný, shoda panuje v tom, že libyjská válka a kolaps Kaddáfího režimu umožnily džihádistickým skupinám dostat se k většímu počtu zbraní. Hillary Clintonová před výborem amerického Senátu uvedla, že zbraně z Libye používají radikálové v severním Mali stejně jako ti, kteří útočili v Alžírsku. Podobně i ruský prezident Vladimir Putin řekl, že "nepokoje" v Libyi vedly k "nekontrolovanému" šíření zbraní. Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov dokonce prohlásil, že v Mali bojují Francouzi a Afričané proti stejným lidem, "které naši západní partneři vyzbrojili, aby svrhli Kaddáfího režim". Události v alžírském Ajn Amanásu pak označil Lavrov za "signál k probuzení".
"Probuzená" alžírská vláda okamžitě posílila ozbrojenou ostrahu rizikových míst. Podle Derouiche Messaouda, zaměstnance alžírské státní těžební společnosti Sonatrach, chrání nyní každé ropné a plynárenské zařízení nejméně 500 vojáků. Podobně se zachovala Libye, jejíž ministr ropného průmyslu Abdulbari Al-Arúsí oznámil, že rozkaz ochránit libyjskou ropu dostaly "ozbrojené síly, revoluční jednotky, stráže ropných zařízení a pohraničníci".
Ekonom Edward Bell z poradenské Economist Intelligence Unit je ale přesvědčen, že důvěra investorů v těžební průmysl se v severní Africe velmi silně otřásla. "Alžírsko bude mít potíže s tím, aby si znovu vybudovalo důvěru v to, že poskytuje bezpečné pracovní prostředí pro zaměstnance v odlehlých ropných a plynárenských zařízeních," řekl Bell. Odlehlost zařízení přitom podle Claire Spencerové z londýnského institutu Chatham House mnohé firmy považovaly z hlediska bezpečnosti dosud spíše za výhodu, k projektům přistupovaly podobně jako k pracím na plošinách v moři.
Zatím žádná významná mezinárodní společnost nenaznačila, že by se chystala ze severní Afriky stáhnout. Britská BP, jejíž čtyři zaměstnanci zřejmě přišli o život v Ajn Amanásu, na dotaz týdeníku Ekonom odpověděla, že "zůstává odhodlána působit v Alžírsku, kde vlastní vysoce kvalitní projekty a kde je přítomna už více než 60 let".
Generální ředitel norské firmy Statoil Helge Lund v projevu před zaměstnanci řekl, že společnost se nenechá odradit od mezinárodních investic, ale že bude muset nově definovat způsob, jakým bude postupovat. Zdůraznil, že nenechá terorismus diktovat firemní strategii nebo výběr.
O tom, že události v Ajn Amanásu a napětí na jiných místech v regionu neodrazuje ani další zájemce o bohatství ukryté pod pouštními písky, svědčí i rozhodnutí indonéské státní společnosti PT Pertamina. Ta se před útoky dohodla s americkou ConocoPhillips na odkoupení tří alžírských ropných polí za 1,75 miliardy dolarů. Mediální zástupce společnosti Ali Mundakir pár dní po alžírské tragédii zdůraznil, že obchod se uskuteční podle původních plánů.

Soukromá ochranka a výcvik

Bývalý alžírský ministr ropného průmyslu Šakíb Chalíl pochybuje o tom, že by zahraniční firmy z nebezpečných oblastí odešly. "Společnosti budou přitahovat vysoce rizikové oblasti, protože nabízejí vysoké zisky," řekl agentuře Reuters. Firmy se podle něho jen budou muset zamyslet nad tím, co se stalo špatně, odhalit slabinu v bezpečnostním zajištění projektů a napravit ji. To je podle Chalíla "vše, co se dá dělat".
Postižené společnosti BP a Statoil zatím nechávají široký prostor pro dohady o tom, co přesně podniknou. Šéf Statoilu označil krveprolití v Ajn Amanásu za "křižovatku pro globální ropný a plynárenský průmysl". To, jaká cesta z ní vede, si ale nechává pro sebe. Podobně nejasná je i další strategie britské BP, která se omezuje na konstatování, že zajištění bezpečnosti zaměstnanců zůstává nejdůležitější otázkou.
Možný směr naznačuje analýza americké vlády, kterou zveřejnil list Wall Street Journal. V první fázi by mělo dojít ke snížení počtu zahraničních zaměstnanců v severoafrických těžebních zařízeních. Pracovníci také zřejmě nebudou smět cestovat po zemi, ale výhradně letecky. Společnosti také budou zvažovat, zda je možné koncentrovat všechny na jednom místě, aby je mohly v případě nutnosti evakuovat.
Velcí zahraniční investoři spoléhají ve stále větší míře na soukromé bezpečnostní agentury. Will Geddes, ředitel britské firmy International Corporate Protection, je přesvědčen, že nadnárodní společnosti berou otázku zajištění bezpečnosti svých pracovníků velmi vážně. "Přikládají dnes bezpečnosti výrazně větší pozornost, než jakou jí věnovali v posledních pěti letech," řekl Geddes britské stanici BBC. "Zaměstnanci jsou poučeni o situaci, do které cestují, a procházejí výcvikem," dodal.
Výcvik zaměstnanců nasazovaných v rizikových misích zahrnuje i výuku, jak se chovat v případě únosu. "Pokud byli vycvičeni a poučeni, budou se cítit sebejistější, budou vědět, co očekávat a nepropadnou panice," soudí John Drake z další britské bezpečnostní agentury AKE Group.
Manažeři těžařských firem musejí dbát na bezpečnost svých lidí i kvůli tlaku veřejnosti. Pokud by se ukázalo, že něco zanedbali, mohli by za to být pohnáni v krajním případě i před soud. Podle některých norských odborářů by společnosti mohly mít brzy problém s náborem zaměstnanců ochotných podstupovat zvýšené riziko v africké poušti. Jake Molloy z britského odborářského svazu těžařů je ale přesvědčen, že se dostatek lidí najde, pokud dostanou dobře zaplaceno. "Peníze jsou velká páka," konstatoval.
Náklady na ochranu zaměstnanců těžebních společností stejně jako výše pojištění podle Borise Tomčiaka z Colossea "prudce rostou". Firmy je "zatím" pokrývají ze zisků a proto se nepromítají okamžitě do cen pro zákazníky. Co ale platilo dosud, nemusí platit už v brzké budoucnosti.


Ropa a terorismus

Alžírsko
- Je osmým největším vývozcem zemního plynu na světě, třetím nejvýznamnějším dodavatelem do Evropy.
- V lednu 2012 Oil and Gas Journal (OGJ) uvedl, že Alžírsko má zásoby zemního plynu ve výši 4,5 bilionu metrů krychlových. Jde o desáté největší zásoby na světě, druhé největší v Africe po Nigérii.
- Podle OGJ má Alžírsko 12,2 miliardy barelů ropných rezerv, tj. třetí největší rezervy v Africe po Libyi a Nigérii. Vývoz v roce 2011: 40,5 % do USA, do Evropy 38,5 %.
- Každé ropné a plynárenské zařízení v Alžírsku po útoku v Ajn Amanás začaly střežit ozbrojené jednotky o síle nejméně 500 mužů. Pro srovnání: Saúdská Arábie vytvořila speciální jednotky na ochranu ropných zařízení proti teroristům o síle 35 000 mužů.

Libye
- Má největší ropné rezervy v Africe. Těžba a vývoz se propadly v době bojů proti Kaddáfího režimu, už v květnu 2012 ale dosahoval vývoz opět 1,4 milionu barelů denně (před válkou to bylo 1,65 mil. barelů). V roce 2010 šlo 72 % exportu libyjské ropy do Evropy.
- Prokázané zásoby ropy činí podle OGJ 47,1 miliardy barelů, to řadí Libyi mezi deset států s největšími zásobami na světě.
- Zásoby plynu činí 1,49 bilionu metrů krychlových (odhad 2012), prakticky veškerý plyn, který se z Libye vyváží, směřuje do Evropy.

Autor: Jan Bumba, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek