Antimonopolní úřad posvětil nejnižší ceny benzinu od Shellu

Cenová válka, kterou letos spustil Shell nasazením nejnižších cen benzinu u části svých pump, je ke prospěchu řidičů a v souladu se soutěžními pravidly. Uvedl to antimonopolní úřad v odpovědi malým nezávislým pumpařům, podle kterých Shell zneužívá své tržní síly. Malé pumpy v blízkosti totiž nemohou prodávat za stejně nízké ceny, nemají totiž možnost si někde jinde - na rozdíl od Shellu - kompenzovat nulové marže.

Společenství čerpacích stanic, které nezávislé pumpaře zastupuje a které se s kritikou Shellu obrátilo dotazem na antimonopolní úřad, bude zřejmě věc řešit dál. "Odpověď jsme dostali, ale zdaleka pro nás není uzavřením případu," uvedl bez dalších komentářů šéf společenství Ivan Indráček. Situaci nekomentuje ani Shell, který v blízkosti pump Tank Ono od jara snížil ceny na úroveň této nejlacinější sítě v Česku. Minimální marže (podle některých informací spíš ztrátu) z daných lokalit si kompenzuje štědrými výdělky jinde - zejména u dálnic a ve velkých městech.
Tím podle úřadu žádný zákon neporušuje. "Shell s vysokou pravděpodobností nedosahuje dominantního postavení. A nevztahují se tak na něj zvýšené povinnosti dominanta, jaké vyplývají ze soutěžních předpisů. V daném případě nadto z popsaného jednání značně profituje koncový spotřebitel," vyjádřil se předseda úřadu Petr Rafaj.
Cenový útok na 19 z 29 pump Tank Ono si Shell se svými 182 stanicemi může jako jeden z největších prodejců v Česku dovolit. Ono patří k sítím, které trvale prodávají za nejnižší ceny, řada konkurentů se domnívá, že to je vlivem nákupů od dodavatelů, kteří neodvádějí státu daň. "Nízkých cen docilujeme tím, že máme velkou výtoč a můžeme si dovolit velmi nízké marže," odmítá podezření spolumajitel Tank Ono Petr Ondra.
S konkurencí Tank Ono se malé pumpy v blízkosti ještě vyrovnaly. Když ale naprosto stejnou cenu nasadil i Shell, odebral zákazníky nejen Tank Ono, ale i ostatním pumpám, které si nemohou minimální marže jinde kompenzovat.
"Tohle je poprava slušných podnikatelů. Cenám, za které tady v místě prodává Shell, se bez ztrát nedá konkurovat," uvedla nedávno majitelka tří pump na Táborsku Drahomíra Wágnerová. Shell podle ní prodává s marží jen několika haléřů, a přitom si od toho ještě musí odečíst náklady, které si účtují banky nebo společnost CCS za platby řidičů kartou - ty činí od 40 do 70 haléřů na litr prodaného paliva.
Podle předsedy České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Ivana Ottise se Shell, který je členskou firmou asociace, ničeho nedopustil. "Potvrzuje se náš názor, že postup Shellu, který má přísný etický kodex, je v souladu se všemi pravidly," říká Ottis. V Česku funguje 3700 veřejných pump, to je v přepočtu na obyvatele druhý nejvyšší počet v Evropě. Teď navíc přichází další silná značka - Slovnaft. Antimonopolní úřad schválil fúzi jejího majitele, koncernu MOL, s českým Pap Oilem. Slovnaft tak zvýší v Česku svůj nynější počet 25 pump na celkových 149, a stane se tak zdejší pátou nejpočetnější sítí čerpacích stanic.


Pohonné hmoty v Česku

38,17 Kč/l je aktuální průměrná cena benzinu Natural 95 v ČR - podle údajů kartové společnosti CCS. Jde o nejvyšší cenu v historii a o necelé 4 Kč víc než před rokem.
2,40 Kč/l je průměrná marže pumpy z benzinu (6 %). Z této částky se hradí ještě náklady na dopravu (cca 0,20 Kč na jeden litr PHM), poplatky za platbu kartou bankám (cca 0,50 Kč) a společnosti CCS (cca 0,60 Kč). Zbytek je zisk pumpy, ze kterého se hradí i náklady na její provoz (mzdy, energie,...)
Cenová válka pumpařů: Shell má v ČR síť celkem 182 pump s největším cenovým rozdílem, vždyť u 19 stanic prodává Natural 95 za 36,50 Kč
a u jiných 20 stanic za 39,90 Kč
Nejlacinější Natural 95 je za 36,50 Kč/l (marže 0 až 0,70 Kč/l). K dispozici aktuálně u 71 čerpacích stanic v ČR, především u všech 29 pump sítě Tank Ono a v jejich blízkosti - tam za stejnou cenu prodává Natural 95 i 19 stanic Shellu - s minimální nebo nulovou marží. Stejnou cenu má v ČR i 6 pump Pap Oilu, 2 pumpy Slovnaftu, 3 stanice hypermarketů, 3 pumpy Čepra (EuroOil). Zbytek tvoří nezávislé soukromé pumpy.
Nejdražší Natural 95 je za 39,90 Kč/l (marže až 4 Kč/l). Nejvyšší cenu benzinu si aktuálně účtuje v ČR 95 čerpacích stanic, především u dálnic a ve velkých městech. V tomto počtu je 34 pump OMV, 23 Agipu, 20 Shellu, 16 Benziny.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • vrbata jáchym, 6. 9. 2012 17:48: Co je to tu za kecy,kdo to proboha píše?Žádný pumpař co má jednu pumpu nemá a nikdy neměl 2,80,-Kč z litru,máme pumpu od r. 1991.Pisatel by si měl uvědomit ,že musí také odečíst DPH,poplatek bankám je 0,60,-Kč - 0,80,-Kč,CCS je přes 1,-Kč.Tak tady neblbněte lidem hlavy,protože to odnášíme my na pumpách,jak rejžujeme,jmenujte pumpy,co 2,80,-Kč mají a nezobecňujte to,buďte tak laskaví,nebo buďte zticha.
      Reagovat na komentář
    • Petr, 7. 9. 2012 07:09: Pročpak autor asi zapoměl uvést, že mluví o marži s DPH ? Také je třeba ale uvést, že jde o průměrná, ne reálná čísla. Když bych na pumpě nasadil tyto ceny, tak budu mít, v dané lokalitě, kde ta pumpa je , denní výtoč ve stovkách litrů a můžu to zavřít, ptoře si nevydělám na režii. Prostě zase příspěvěk, co nasere veřejnost , autor shrábne peníze a pravda je jinde. Co se týká ONO- to už dávno mělo řešit celní ředitelství, ale prý nejsou důkazy. To je tak, když jsou si všichni rovni.....
        Reagovat na komentář
      Přidat nový komentář

      Petrol Magazín

      Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
      Aktuální číslo

      Přihlašte se k odběru novinek