Bavorsko: Pivo a víno večer jen pro motoristy

Koupit si v Bavorsku večer lahev piva nebo vína? To můžou už jenom motoristé. Na benzínkách se večer nesmí prodávat nápoje a jídlo chodcům nebo cyklistům. Prodej je výhradně určený těm, kteří přijedou autem. Ale i pro ně platí přesná pravidla, kolik smí nakoupit.

Alkohol regál

Večer se nakupovat nebude. Alespoň v Bavorsku ne. Pro běžné obchody zde platí zákaz prodeje po 20 hodině večer. Jako poslední spása tak v případě prázdné lednice fungovaly často benzínky. Ale i to už je pryč.
Tedy to alespoň platí pro chodce a ty, kteří přijedou k pumpě na kolech. Benzínky totiž smí podle nového bavorského nařízení po osmé večer prodávat potraviny a nápoje jenom cestujícím.
A to jsou výhradně řidiči a spolucestující motorových vozidel. Chodci a cyklisté mají smůlu, bez ohledu na to, jestli se někam přesouvají.
Ale ani ten, kdo přijede autem, nemůže počítat s tím, že si obstará na čerpací stanici velký nákup. Podle nového nařízení totiž smí i cestující kupovat jen "menší množství" potravin a nápojů. Co to znamená, je přesně dané. Například dva litry na osobu u nápojů, které mají maximálně osm procent obsahu alkoholu. U vína je limit jen jeden litr na osobu a v případě lihovin pak jen jedna deci.
V podstatě tak po osmé hodině mohou v Bavorsku alkohol koupit jen řidiči, zatímco chodci si večer už nekoupí ani kolu, píše německý deník Süddeutsche Zeitung.
Provozovatelé benzínek jsou kvůli tomu rozhořčení. Podle Güntera Friedla, předsedy Svazu čerpacích stanic v Bavorsku, kterých je tam přes 2400, je tím ohrožená celá branže. Právě na prodeji doplňkového zboží vydělávají benzínky nejvíc, vyjít jen z příjmů z prodeje pohonných hmot prý není možné.
"Zákazníci se také velmi zlobí," řekl Friedl pro Süddeutsche Zeitung. Podle něj je navíc těžké na první pohled poznat, jestli člověk přišel pěšky, nebo přijel autem. Na to bavorské ministerstvo sociálních věcí ale reaguje s tím, že v případě pochyb se má prodavač zákazníka zeptat.
Policie přitom přísně kontroluje, jestli se nové pravidlo dodržuje. A v případě, že ne, uděluje pokuty ve výši 500 eur. Pokud se ale pochybení na stejné pumpě opakuje, výše pokuty se zvyšuje.

Autor: pak, Zdroj: economia

Diskuse

  • Petr, 4. 9. 2012 09:10: Typický příklad toho, jak to dopadne, když úředníci rozhodují.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek