Benzin opět zdraží. Kvůli Americe a lihu

Skoro dva týdny se ceny u tuzemských čerpacích stanic držely zhruba na vyrovnané úrovni. Teď přijde další výrazné zdražení a nové cenové rekordy. Podle analytiků a lidí z petrolejářského odvětví především kvůli vyšší poptávce po evropském palivu v Americe a také kvůli zdražení biopaliv. Líh povinně přidávaný do benzinu a řepkový olej do nafty jsou nyní dražší kvůli rostoucí ceně zemědělských plodin.

Zatímco cena ropy Brent se v posledních dnech pohybuje bez větších změn kolem 113 až 116 dolarů za barel, rotterdamská burza, podle níž se kalkulují ceny paliv v Česku i v celé Evropě, zažila cenový skok. Tuna benzinu podražila v minulém týdnu z 1100 na 1150 dolarů. To v přepočtu na koruny znamená zdražení jednoho litru benzinu zhruba o 70 haléřů. Až o tolik může oproti aktuální průměrné ceně 38,17 koruny za litr zdražit benzin v příštím týdnu. Tak vysoké ceny čeští řidiči ještě nikdy neplatili.
"V posledních měsících vidíme, že cena pohonných hmot na rotterdamské burze nekopíruje cenu ropy, ale vyvíjí se samostatně. Nynější zdražení paliv je výrazné, ale může být jen dočasné," soudí analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.
Podle experta České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václava Louly jsou za zdražením benzinu na burze především vyšší ceny spekulantů související s větším exportem benzinu z Evropy do Spojených států. "Část rafinerií a těžařů v Mexickém zálivu omezila produkci kvůli hrozícím hurikánům, což vyvolává větší odbyt benzinu z Evropy," míní Loula.
Připomíná, že na burzovní cenu benzinu a nafty má nyní velký vliv i světová cena biopříměsí, které se v Evropě přidávají do paliv - tedy lihu a metylesteru řepkového oleje. A zemědělské plodiny, z nichž se příměsi vyrábějí, zdražují.
V Česku musejí ze zákona (na základě požadavku EU) petrolejáři uvést ročně na trh minimálně 4,1 procenta lihu vůči celkovému prodeji benzinu. A minimálně šest procent metylesteru řepkového oleje k celkovému prodeji nafty.
V natankovaném litru benzinu smí být přitom jednorázově podle českých norem až pět procent lihu. Jinde v Evropě to bývá až 10 procent.
Tyto příměsi rafinerie nakupují a míchají s benzinem a naftou ještě před dodávkou na pumpy. Ve skutečnosti tak u pump netankujeme čistý benzin nebo naftu, ale směs.
Ceny příměsí teď na burze v Rotterdamu rostou, což má vliv i na zdražení paliv. Zatím platí řidiči v ceně litru benzinu i zhruba 10 haléřů za přimíchaný líh a padesátník za přimíchaný řepkový metylester. Tento cenový podíl nyní podíl vzroste.
"Tyto ceny se mění v poslední době dramaticky. Jdou hodně nahoru. Přitom ještě před měsícem biosložky výslednou cenu paliva spíše zlevňovaly," říká obchodní ředitel státem ovládané distribuční společnosti Čepro Jan Duspěva.
A výrobci biopaliv mu dávají za pravdu. "Dosud jsme cenu lihu drželi, ale ceny se tvoří podle burzy a tam líh jako pohonná hmota v poslední době výrazně zdražuje. I my teď budeme líh nabízet za vyšší cenu," říká Oldřich Reinbergr, šéf společnosti Tereos TTD, která je největším výrobcem lihu pro pohon aut v Česku.


1150 DOLARŮ ZA TUNU stojí nyní benzin na rotterdamské burze. Je to o 50 dolarů (0,70 Kč za litr) více než minulý týden.
Rotterdam, burza ARA Denní ceny, za něž se obchodují pohonné hmoty z rafinerií v zóně Amsterodam-Rotterdam-Antverpy (ARA). Nejde o klasickou "kamennou" burzu. Ceny produktů těchto rafinerií evidují a získaná data prodávají (elektronicky) specializované agentury. Největší z nich je Platts, podle níž se řídí i ceny pohonných hmot v Česku.
PADNE ČTYŘICÍTKA? Desítky čerpacích stanic v Česku už prodávají nejpoužívanější benzin Natural 95 za cenu těsně pod 40 korunami za litr. Následující dny ukážou, zda pumpaři tuto magickou hranici překročí.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • EL, 10. 9. 2012 19:29: Potraviny jsou dražší díky pěstování plodin pro výrobu biosložek a ty musí být bohužel přidávány do pohonných hmot díky jim se poškozují motory v automobilech, které nejsou na tyto s....y stavěny.
      Reagovat na komentář
    • Radek, 12. 9. 2012 17:13: co si ještě kdo nevymyslí aby vyždímal z lidí prachy... když není dostatečně drahá ropa, tak se řekne, že benzín chtějí američani a že se zdražily biopaliva...
      • Petr, 14. 9. 2012 09:18: Navic dolar za posledni mesic a pul klesnul o dve koruny!! Aktualne je 18.95!! O kolik sel dolu benzin? Az zase dolar poleze nahoru, to zas budou vsichni brecet, ze musi zdrazit kvuli dolaru!
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek