BP a biopaliva na londýnské olympiádě

BP je oficiální partner LOH v Londýně a na základě toho poskytne v době jejich konání pokročilá biopaliva pro oficiální flotilu čítající více než 5000 vozidel. Supermoderní čerpací stanice byla slavnostně otevřena na výstavě v Hammersmith 17. července. V průběhu této akce BP prezentovala nově vyvinutá biopaliva a také úplně nový multifunkční stojan Helix firmy Wayne.

BP Wayne Helix stojan

První z nových produktů je tzv. celulózový etanol, který ve směsi s bezolovnatým benzinem BP Ultimate dosahuje oktanového čísla 103. Dalším produktem je bionafta získávaná z jakéhokoliv cukru. To samozřejmě není nic nového, nicméně u BP se snaží dostat tento produkt z laboratoře k výdejnímu stojanu čerpací stanice. Třetí pokročilé biopalivo se jmenuje Biobutanol a vyrábí se pokročilou fermentací rostlinných cukrů prostřednictvím speciálních mikroorganismů. Výsledkem je energeticky nejsilnější palivo, jaké bylo dosud z biolátek vyrobeno. To sebou samozřejmě přináší lepší účinnost spalování a také více kilometrů na jednu nádrž. Biobutanol navíc přináší  vynikající kompatibilitu s moderními motory s přímým vstřikováním paliva v porovnání s jinými biopalivy. Biobutanol by měl produkovat společný podnik BP a společnosti DuPont s názvem Butamax, který stojí v britském Hullu. Philip New, generální ředitel společnosti BP Biopaliva, vysvětluje: "Tyto průlomové technologie budou nově definovat roli biopaliv na trhu. Jsme rádi, že jsme nová biopaliva mohli nabídnout účastníkům londýnské olympiády, neboť to je ještě více zviditelní a pomůže k jejich snadnější cestě z laboratoří do reálného provozu."
BP na biopaliva sází, ostatně v současné době již tvoří tři procenta pohonných hmot používaných po celém světě. Podle odhadu analytiků BP by tento podíl mohl do roku 2030 dosáhnout hodnoty 7 procent.
Nový revoluční výdejní stojan Helix  firmy Wayne umožňuje míchat biopaliva s klasickými fosilními palivami. Bude k dispozici ve čtyřech verzích a na trh by se měl dostat až koncem letošního roku. Wayne by ho chtěl nabídnout provozovatelům čerpacích stanic po celém světě. Firma Wayne vyvinula tento stojan na základě rozsáhlého výzkumu a zpětné vazby od distributorů, prodejců, techniků a řidičů z celého světa.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek