BP chce mít podíl v ruském státním gigantu Rosněfť

Největší ruský státní těžařský gigant Rosněfť možná získá významného zahraničního akcionáře - britský koncern BP. Transakce v hodnotě miliard dolarů by mohla být součástí urovnání sporu mezi miliardáři z konsorcia AAR, kteří společně s BP vlastní třetího největšího ruského těžaře TNK-BP a kterým se současný model spolupráce s Brity přestal líbit.

Rosněft

BP si díky obchodu udrží solidní přítomnost na perspektivním ruském trhu. Informaci o tom, že BP má v plánu koupit větší podíl v Rosněfti, v pátek oznámil výkonný ředitel ruského koncernu Igor Sečin. Tiskové konferenci o rozhovorech mezi top managementy obou gigantů dodala na váze přítomnost ruského prezidenta Vladimira Putina. Prostředky na investici do akcií Rosněfti hodlá BP vzít z prodeje 50procentního podílu v TNK-BP. 
Záměr prodat své akcie v TNK-BP britský koncern ohlásil začátkem června. Vztahy mezi investiční skupinou AAR (Michail Fridman, Viktor Vekselberg, Len Blavatnik a German Khan) a BP byly v minulosti opakovaně poznamenány konflikty ohledně směřování společného podniku a jeho struktury. 
"Rozhodnutí BP, která plánuje část prostředků z prodeje podílu v TNK-BP reinvestovat do nových projektů v Rusku, včetně akcií Rosněfti, nás těší," řekl novinářům Sečin. Dodal, že cenné papíry bude BP kupovat asi od státu, který přímo vlastní přes 75 % akcií Rosněfti. Představitelé BP uvedli, že úspěch transakce bude záviset i na výsledku jednání s oligarchy z AAR. 
K průlomu v komplikovaných rozhovorech došlo na nedávné schůzce Vladimira Putina, Igora Sečina a výkonného ředitele BP Roberta Dudleyho, na níž byl dohodnut scénář dalšího postupu. Podle něj část britského podílu v TNK-BP odkoupí Rosněfť za peníze, přičemž za polovinu 50% balíku nabízí 10-15 mld. USD. Za druhou polovinu Rosněfť Britům zaplatí svými akciemi. Ruský státní těžař už vede jednání o zajištění finančních prostředků na akvizici. BP již v Rosněfti drží 1,3% podíl, který zakoupila při IPO v roce 2006. 
Zájem o podíl BP projevilo i konsorcium AAR, které za 25% balík v TNK-BP Britům nabízí 10 mld. USD. Analytici odhadují hodnotu celého podílu BP na 25 až 30 mld. USD. Současná tržní kapitalizace TNK-BP činí 37 mld. USD. Podle akcionářské smlouvy TNK-BP může britská společnost jednat o prodeji svého podílu i s jinými stranami, prodej však může domluvit až po 90 dnech od zahájení rozhovorů. BP oznámila, že o prodeji bude jednat se všemi zájemci. Zdroje deníku Kommersant ale tvrdí, že jednoznačnou prioritou jsou rozhovory s Rosněftí. 
BP má údajně zájem o koupi alespoň blokačního balíku v Rosněfti a chce se podílet provozním řízení těžaře. Tak jako v případě TNK-BP by ve vrcholovém managementu ráda viděla svoje zástupce a dostávala vyšší dividendy. Jinak prý akcionáři BP transakci neschválí. 
Sváry mezi BP a AAR se táhnou už delší dobu. Olej do ohně přilily pokusy BP uzavřít spojenectví s konkurenčními společnostmi jako Rosněfť nebo Gazprom (10,32 USD, -1,81%), které oligarchové-partneři zmařili. Odvolávali se přitom na akcionářskou smlouvu TNK-BP, podle níž má BP všechny své aktivity v Rusku provozovat výhradně přes jejich společný podnik. Britové měsíce vyjednávali s Rosněftí o společné těžbě ropy za polárním kruhem a o výměně velkých balíků akcií. Transakce v hodnotě 16 mld. USD, kterou dojednal Igor Sečin, kvůli opozici oligarchů z AAR skončila velkou ostudou a Rosněfť si nakonec za strategického partnera zvolila americký Exxon (91,92 USD, 0,44%) Mobil.
Podobně dopadl pokus BP připojit se ke konsorciu provozujícímu pod vedením Gazpromu nedávno spuštěný plynovod Nord Stream, který dodává zemní plyn z Ruska do Německa a dalších zemí západní Evropy. 
BP a Rosněfť se loni kvůli urovnání sporů s oligarchy dokonce pokoušeli podíl AAR v TNK-BP vykoupit. Za 50 % balík akcií nabídli 32 mld. USD. Kvartet miliardářů odmítl. 
Celkově se Britům sázka na Rusko vyplatila. Od roku 2003 z TNK-BP do centrály BP v Londýně na dividendách přiteklo 19 mld. USD; ruské vrty se na celkové produkci koncernu podílí z jedné čtvrtiny. 

Autor: Václav Trejbal, Zdroj: Patria Online

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek