Brazilský průmysl biopaliv v krizi

Produkce bioetanolu v Brazílii v poslední době výrazně poklesla. V tomto roce bylo zatím natankováno pouze 20 mld. l, což je zhruba o 2 mld. l méně než ještě před dvěma lety.

cukr trtina

Již v předchozím roce musela být produkce kvůli špatné sklizni cukrové třtiny a vysoké ceně cukru výrazně omezena. Pro příští rok doufá průmysl biopaliv ve zvýšení na zhruba 25,5 mld. l. Přitom by se měla kapacita produkce prozatím změnit jen málo, protože výrobci ještě bojují s finančními problémy v důsledku hospodářské a finanční krize trvající od roku 2008. Ta se na brazilském průmyslu biopaliv odráží zejména ve výrazném omezení nových investic. V současné době má 440 závodů v zemi výrobní kapacitu celkem 42,8 mld. litrů bioetanolu ročně.
Brazílie je největším vývozcem etanolu na světě a společně s USA se podílí na celosvětové výrobě této rekutiny asi ze 70 procent. Zatímco v USA se ethanol vyrábí z kukuřice, v největší jihoamerické zemi se tato tekutina produkuje z cukrové třtiny. Energetická výtěžnost z brazilského etanolu je zhruba osmkrát vyšší, než kolik energie se spotřebuje k jeho výrobě. To je mnohem lepší výsledek než u amerického etanolu, kde tento poměr činí 1,1 až 1,7. Brazílie začala s výrobou etanolu z cukrové třtiny asi před 30 lety, kdy ještě dovážela skoro 90 procent ropy.

Autor: jk, Zdroj: Top agrar

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek