Ceny ropy zpevňují, Brent je nad 100 dolary

Světové ceny ropy v úterý výrazně zpevňují, severomořský Brent se vyšplhal poprvé od 11. června nad hranici 100 dolarů za barel. Hlavním důvodem je podle agentury Bloomberg sázka investorů na to, že přední centrální banky a vlády přikročí k opatřením na podporu ekonomického růstu.

Z burzovního vývoje vyplývá, že cena ropy typu Brent se v úterý krátce před 17:00 SELČ pohybovala na úrovni 100,70 dolaru za barel. Oproti předchozímu závěru v New Yorku tak zpevňovala o 3,50 dolaru, tedy o 3,60 procenta.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu oproti předchozímu závěru v New Yorku posilovala o 3,67 dolaru, tedy o 4,38 procenta, a stála 87,31 dolaru za barel.
Ceny ropy ale podporují i zprávy z Íránu a z Norska. Minulou neděli totiž vstoupilo v platnost embargo Evropské unie na dovoz íránské ropy. V pondělí se pak objevila zpráva, že íránský parlament připravuje zákon, který má zablokovat přepravu ropy Hormuzským průlivem zemím, které uplatňují sankce proti Íránu.
Ropu navíc podporuje i pokračující stávka v Norsku. Stávka části zaměstnanců norských ropných plošin probíhá už desátým dnem, což podle některých zdrojů z ropného trhu začalo zpomalovat vývoz ropy.
"Obchodníci očekávají reakci ekonomické politiky v Číně a spatřují potenciál další stimulace ze strany amerického Fedu," uvedl pro agenturu Reuters analytik australské firmy OptionsXpress Ben Le Brun.

Autor: Tomáš Králíček, Zdroj: Mediafax

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek