Čepro opouští generální ředitel Borovec

Voják, někdejší manažer společnosti ČEZ a generální ředitel firem jako ABB Service či Škoda JS Jiří Borovec skončí na Silvestra svou pětiletou kariéru ve státem ovládané petrolejářské společnosti Čepro. Na úterním jednání představenstva oficiálně potvrdil, že se rozhodl odejít z funkce předsedy představenstva i z postu generálního ředitele.

Borovec Jiří Čepro

Důvody svého rozhodnutí Borovec nekomentoval. Už na jaře ale mluvil o svém úmyslu a určitém rozčarování z toho, že stát nereaguje vstřícně na rozvojové plány sestavené managementem Čepra.
Muž s pověstí špičkového manažera prosazoval především spojení Čepra s některou z rafinerií. V tom ale narazil. "Pokud nemá člověk možnost dělat svou práci podle svých představ dobře, nemá smysl ji dělat vůbec," řekl včera HN bez dalšího vysvětlení.
Nástupce bude vybírat ministerstvo financí společně s ministerstvem průmyslu a obchodu. "K práci pana Borovce nebyly žádné výhrady, dovedl Čepro k velmi solidním ekonomickým výsledkům. Jeho rozhodnutí ale respektuji," vyjádřil se ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, jehož resort má na starosti odborný dohled nad Čeprem.
Spekuluje se například o tom, že by nabídku na nejvyšší funkci ve firmě mohl dostat obchodní ředitel Čepra Jan Duspěva. Muž, který ve firmě řídil obchodování s palivy i za Borovcova předchůdce Pavla Švarce, by nad takovou nabídkou váhal. "Nikdo mě neoslovil, ale pokud by taková nabídka padla, hodně bych se musel rozmýšlet," reaguje Duspěva.
Čepro, které obchoduje s pohonnými hmotami a provozuje největší sklady paliv v Česku, dosáhlo za Borovcova vedení rekordních tržeb i zisků. Přitom masivně investovalo - především do rozšíření skladovacích kapacit pohonných hmot a modernizace produktovodů, kterými přepravuje benzin a naftu po celém Česku. Rekordní zisk 960 milionů korun hrubého z roku 2010 však firma podle svých představitelů v budoucnu těžko zopakuje, nedojde-li k zásadní restrukturalizaci.
Borovec už loni představil plán, podle něhož by se mělo Čepro spojit s některou z rafinerií. Státní firma totiž pohonné hmoty nakupuje, skladuje, přepravuje, provozuje velkoobchod a prostřednictvím početné sítě 192 pump Euro Oil také prodává, ale chybí jí první článek tohoto řetězce - vlastní výroba.
Čepro v této souvislosti oslovilo jak Unipetrol, který ovládá Českou rafinérskou, tak i Slovnaft, z jehož bratislavské rafinerie tečou do Česka paliva podzemním potrubím Čepra. Obě firmy předběžně projevily zájem.
Zájem ale neprojevilo ministerstvo financí ani ministerstvo průmyslu a obchodu. Ministr Kuba preferuje spíše spojení Čepra s další státní petrolejářskou firmou - provozovatelem ropovodů MERO, případně i se Správou státních hmotných rezerv. Až pak může být na pořadu dne jednání s rafineriemi, tvrdí.
Borovec pracoval do roku 1995 v armádě. Je absolventem brněnské Vojenské akademie, má za sebou studium na americké United States Air Force Defense Language Institute i tuzemské Brno Business School. Za činnost vojenského pozorovatele mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii dostal medaili Za službu míru. Do roku 2000 působil ve firmě ABB ČR, nejprve jako personální ředitel a posléze jako generální ředitel ABB Service. Po čtyřletém působení v čele plzeňského výrobce zařízení pro jaderné elektrárny Škoda JS si ho v roce 2004 vybral tehdy nastupující šéf ČEZ Martin Roman do představenstva elektrárenského koncernu.
Když na konci roku 2007 odcházel z ČEZ, byl jedním z manažerů, kteří využili štědrý motivační opční program. V Čepru patří s měsíčním příjmem 300 tisíc korun k nejlépe placeným manažerům státem ovládaných firem.
Akcionář Čepra, kterým je ministerstvo financí, o Borovcově nástupci zatím nerozhodl.


Čepro sklady

Čepro

52 mld. korun utržila loni společnost Čepro. Bylo to o dvě miliardy více než v roce 2010. Čepro provozuje největší sklady pohonných hmot v Česku, patří k největším velkoobchodníkům s palivy, provozuje síť více než tisíce kilometrů podzemního potrubí na přepravu paliv a patří mu 192 pump se značkou Euro Oil.
60 mil. korun činil rekordní zisk Čepra před zdaněním z roku 2010. Loni společnost vydělala 826 milionů korun hrubého.
1,4 mld. korun představovala největší investice Čepra za pětiletého působení generálního ředitele Jiřího Borovce. Čepro za tyto peníze postavilo v Loukově na Kroměřížsku největší sklad pohonných hmot v tuzemsku o kapacitě 140 tisíc metrů krychlových. To umožnilo státu prodloužit krizové zásoby paliv z 90 na 120 dní.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek