Černá kronika optikou kriminologie

Kriminalita na čerpacích stanicích je dlouhodobý problém po celém světě a pochopitelně se nevyhýbá ani České republice. Jeho řešení je ovšem velice problematické a v mnoha případech je zákon krátký. Podívejme se, jak se na trestnou činnost na čerpacích stanicích dívá kriminolog Vladimír Oliberius.


Darebák tankuje zadarmo a ujíždí od benzinek

Řidiče automobilu s kradenou registrační značkou, který natankoval 23. března krátce před 9:30 hodin na čerpací stanici na ulici Mariánskohorské v Moravské Ostravě 45 litrů benzinu za 1690 korun natankoval na ostravské čerpací stanici pohonných hmot a bez zaplacení ujel, hledá policie. Další podobné případy eviduje policie i na jiných místech kraje, informovala policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Pravděpodobně figuruje v dalších případech újezdů od čerpacích stanic v Moravskoslezském kraji. "Další obdobné případy prověřují policisté Obvodního oddělení Vratimov, Havířov, Opava, Ostrava-Zábřeh, Ostrava-Poruba 2, Ostrava-Přívoz, Ostrava-Radvanice a další. Škody na majetku se různí," doplnila Holčáková.

Vladimír Oliberius:
Tankování pohonných hmot a jejich následné nezaplacení je problém, který je dlouhodobý a velmi špatně řešitelný. Osobně jsem četl několik různých návrhů řešení a na některých návrzích jsem i spolupracoval. Vše takřka vždy skončilo na dvou okolnostech: "...navrhovaná opatření zasahují do osobnostních práv a jsou neakceptovatelná" nebo "…jsou finančně příliš náročná". První důvod je pouze aplikování pozměněného chápání lidských práv, kdy v rozporu se správnými předpoklady je učiněn chybný závěr. Správné předpoklady jsou teze typu: "tam, kde začíná právo druhého, končí moje práva" nebo "nelze chránit protiprávní jednání jedince, který porušuje zákony a všeobecně přijaté normy společnosti". Druhý důvod je pak oprávněný a vychází z přepokladu, že investice do bezpečnosti musí být vyvážená možnému riziku.
Po mnoha letech snad konečně bude zavedeno řešení, které bylo opakovaně navrhováno a opakovaně zavrhováno. Již v době, kdy se zvyšoval finanční limit pro trestný čin krádeže z 2000 Kč na 5000 Kč, se zvažovala možnost, že opakovaný majetkový přestupek spáchaný v určitém časovém rozpětí (např. dvou let) bude posuzován jako trestný čin. Opět existuje projednávaný návrh na zavedení vytvoření registru pachatelů konkrétních přestupků. Samozřejmě bude obsahovat i přestupky proti majetku. Jaké budou přesně nastavené parametry, zatím není jasné. Jsem přesvědčen, že toto je jedna ze správných cest, jak výše popisovaný problém řešit.
Vrátíme se však k tiskové zprávě. Podstatná většina "újezdářů" se svého jednání dopouští ojediněle, případně po určitém časovém období. Někdo tím řeší přechodné finanční problémy. Jiní to jenom zkusí a někteří opravdu pouze zapomenou, a pokud jsou dohledáni, svůj závazek vyrovnají. Čas od času se však objeví někdo, kdo dojde k závěru, že by tímto způsobem "ušetřil", nebo dokonce mohl i vydělávat. Určitě znáte případy, kdy zlodějíček natankuje nejen do nádrže, ale i do kanystrů nebo do sudu umístěného v kufru vozidla, a poté bez zaplacení odjede, případně tak činí delší dobu. Opravdu účinná ochrana ze strany provozovatele čerpacích stanic v podstatě neexistuje. Policie může tyto krádeže pak úspěšně řešit pouze ve spolupráci s provozovateli a majiteli čerpacích stanic. Pouhé informace o registračních značkách až tak moc podstatné nejsou. Ten, kdo se dopouští těchto malých krádeží, používá skoro vždy na každé tankování jinou, zejména kradenou registrační značku. Podstatné jsou kvalitní záběry osoby z kamerového systému a potom ona mravenčí policejní práce.


Lupič v bílé čepici hrozil maketou zbraně. Pes ho vyslídil v poli

Jen chvíli se radoval z lupu dvacetiletý muž, který pod pohrůžkou použití zbraně získal od pokladní čerpací stanice na Strakonicku několik tisícovek korun. Záhy jej v poli nedaleko místa činu vystopoval policejní pes.
Lupič vyrazil na výpravu ve čtvrtek okolo desáté večer. Na hlavu si narazil bílou čepici, do které vystřihl otvory pro oči. Poté, co vstoupil do objektu čerpací stanice na Strakonicku, zamířil k pokladní a prohlásil: "Loupežné přepadení, naval prachy!" Když si vystrašená pokladní navíc všimla, že v ruce drží zbraň, kterou měl předtím zastrčenou v rukávu, vydala mu z pokladny několik tisíc korun. "Na místo ihned po oznámení loupeže vyjeli strakoničtí policisté se psovodem a začali po pachateli pátrat. Stačila jim pouhá půlhodina a dopadli jej," řekla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová. Pes lupiče vystopoval v poli nedaleko benzinové stanice. Policisté u něj našli uloupené peníze a zjistili, že obsluze hrozil maketou zbraně. "Případ si převzali strakoničtí kriminalisté, kteří muže obvinili ze spáchání loupeže. Zároveň byl podán podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby," uvedla policejní mluvčí. Lupič může počítat s několikaletým vězením, přitíží mu vyhrožování zbraní. Skutečnost, že v ruce držel jen maketu, zákon nezohledňuje.

Vladimír Oliberius: Tato zpráva opět jasně ukazuje, jak moc jsou zaměstnanci benzinových čerpacích stanic ohroženi loupeží a jak snadné je takovou loupež spáchat. Podle popsaných okolností jsem přesvědčen, že loupež nebyla plánována, a to i přestože pachatel se na ni vybavil upraveným kulichem a maketou zbraně. Dokonce si dovolím tvrdit, že pachatel nepatřil k těm chytřejším nebo byl možná pod vlivem nějaké omamné látky. To naznačuje ta okolnost, že nebyl schopen opustit blízké okolí trestného činu.
Možná právě proto je dobré ocenit chování obsluhy, která raději peníze vydala, než aby riskovala svoje zdraví či život. Vůbec nic na tom nemění ani fakt, že lupič byl "vyzbrojen" pouze maketou zbraně.
Za prvé je dobré si uvědomit, že obsluha stanice je ve stresu a mnohdy nemá vůbec možnost rozpoznat, co pachatel v ruce drží nebo co má v kapse. Velmi důrazně doporučuji se nebránit ani v případě, kdy vás přepadne pachatel, který by vás ohrožoval něčím, co jako zbraň vůbec nevypadá. Je dobré připomenout, že střílet lze z mnoha věcí. Z minulosti jsou známy upravené tužky, kovové trubky a mnoho různých záhadných, ale účinných strojů. A samozřejmě za druhé nikdy není jasné, jakou reakci dokáže u pachatele vyvolat odpor nebo obrana. Navíc zde šlo o konfrontaci mladého muže s ženou, která na čerpací stanici zřejmě byla sama.


Komentáře případů: Vladimír Oliberius.
(red.)

 

Autor: red., Zdroj: PETROLmagazín

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek