Čerpacích stanic v ČR přibývá, připomínají supermarkety

Přestože Česko vede v Evropě žebříček zemí s největší hustotou čerpacích stanic, přibývají u nás v poslední době další. Na zaplněném trhu pro ně našly největší petrolejářské firmy místa v některých větších městech a u frekventovaných silnic. Spotřeba benzinu přitom prudce padá a pumpaři se teď víc než jindy snaží přilákat zákazníky na jiné komodity - na jídlo a pití. Marže z jejich prodeje jsou totiž mnohem vyšší než z prodeje pohonných hmot.
Benzina Stop café

Výtoče klesají a interiéry čerpacích stanic se postupě mění na supermarket nebo fastfood. Benzina například zavádí gastronomický projekt Stop Café

Vhodných lokalit k výstavbě čerpacích stanic je už ale málo. Shell teď v listopadu otevřel svou 181. pumpu na okraji Ostrova na Karlovarsku, Agip našel volné místo pro svou celkově 125. stanici na pražském Chodově.
Největší přírůstek v rámci omezených možností českého trhu hlásí lídr mezi pumpaři - Benzina. Nedávno zahájila u obcí Mezno a Mitrovice na dálnici D3 mezi Prahou a Českými Budějovicemi stavbu dvou nejmodernějších pump. Otevře je ještě před koncem letošního roku. "Budeme na nich testovat řadu nových technologií, prostřednictvím kterých chceme dosáhnout vyššího komfortu pro zákazníky a výrazných úspor energií a tepla," uvedl Martin Durčák z představenstva mateřského Unipetrolu.
Interiéry pump se tak postupně mění na bary, pekárny a restaurace. "Gastronomické služby jsou jednou z cest, jak na čerpacích stanicích eliminovat výpadky v prodeji pohonných hmot, zejména benzinu," potvrzuje expert České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula.
Řidiče má přilákat od konkurence vlastní výroba baget, sendvičů, teplých jídel i párků v rohlíku. Samozřejmostí jsou místa k pohodlnému posezení, nejlépe s vlastním signálem Wi-Fi pro surfování na internetu při posezení s rodinou nebo pracovní schůzce. V tomto stylu budují petrolejáři nejen nové pumpy, ale i přestavují ty stávající.
Fastfoodům tak od letoška vlastními gastronomickými koncepty stále víc konkurují pumpy Benziny, Shellu, OMV, Agipu a od včerejška to platí i pro síť stanic ruského koncernu Lukoil. U dvou pump - jedné v Praze a druhé v Moskvě - zahájil Lukoil testování nového konceptu prodejen. Zářící interiér připomíná spíš bar než čerpací stanici. "Slibujeme si od nového projektu, že se bude lidem líbit a získáme další zákazníky. Naše strategie je nejen v příznivé ceně a kvalitě pohonných hmot, ale i službách, které chceme tímto ještě zlepšit," uvedl při otevření zmodernizované pumpy na pražském Barrandově šéf Lukoilu pro střední Evropu a země Beneluxu Bulat Subajev. Pokud se projekt během několika měsíců testování v Praze a Moskvě osvědčí, zavede ho koncern ve všech víc než šesti tisících stanic, které má po světě.
Petrolejáři jdou v prodeji potravin tak daleko, že některé pumpy plně nahrazují supermarket. Shell takto u části svých stanic prodává dokonce i chléb a mléko.
"Zavádíme postupně od letoška koncept deli2go, zaměřený na specifické české chutě, do kterého patří i prodej vlastních koláčků, džusů a dalších potravin," reaguje mluvčí českého zastoupení Shellu Petr Schindler. Benzina s úspěchem prosazuje od letoška v interiéru svých pump gastronomický projekt Stop Café, pumpy OMV provozují koncept občerstvení VIVA, Agip má podobný projekt Ciao Agip, zaměřený na italské speciality, včetně nabídky italských vín.

Lukoil Bar_2

Zářící interiér čerpací stanice občas připomíná prodejnu lahůdek. Na snímku úsek občestvení u nově otevřené čerpací stanice Lukoil na pražském Barrandově


Čerpací stanice v České republice

6729 ČERPACÍCH STANIC eviduje v ČR ministerstvo průmyslu. Z toho je 3702 veřejných, 2576 pump neveřejných (např. pro vlastní potřebu dopravců) a 451 s vymezeným přístupem (částečně veřejné areály zemědělců...).
354 ČERPACÍCH STANIC vychází v ČR na milion obyvatel. Například v sousedním Německu vychází na milion obyvatel jen 183 čerpacích stanic.
1,4 MILIONU LITRŮ benzinu a nafty prodá ročně v ČR v průměru jedna pumpa. V Německu vychází průměrný prodej jedné čerpací stanice na 3,5 milionu litrů.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek