Čerstvé, nebo rozpečené?

Povinné rozlišování čerstvého a rozpečeného pečiva ve všech prodejnách je ukázkové byrokratické rozhodnutí od stolu. Po dvou měsících platnosti spotřebitele moc nezajímá, protože ten vybírá podle ceny a smyslových atributů: čerstvosti, vůně, chuti, vzhledu a jen výjimečně podle cedulky.

SAG Pečivo 1  SAG Rozpékané

Obchodníci teď povinně označují regály s dopékaným pečivem ze zmražených polotovarů a pekařům, kteří stojí za tímto rozlišováním, konkurence s tímto zbožím neubude. "Cílem vyhlášky je poskytnout spotřebitelům plné a nezkreslené informace o charakteru pekařských a cukrářských výrobků," říká předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Výrobcům pečiva dosud vadilo zvláště to, že se potraviny určené k rozpékání hojně dovážely z ciziny, například z Polska a Francie. To už ale podle Svazu obchodu neplatí, protože čtyři pětiny výrobků určených pro dopékání je vyrobeno v České republice a není dováženo. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky je rozpékané pečivo nyní naprosto neprávem označované jako druhořadé. Podle technologů, kteří využívají moderní pekárenské technologie, má přitom vyšší nutriční kvalitu i delší trvanlivost. 

Čerstvě dopečeno

To, že má nějaký výrobek označení "rozmrazeno" nebo ze "zmrazeného polotovaru", jej mezi zákazníky staví spíše na druhou kolej, protože "čerstvé" jednoduše asociuje něco lepšího, i když "čerstvý" rohlík z nočního pečení po osmi hodinách v regálech už moc neláká. Přitom zařazení do kategorie "čerstvé pečivo" platí pouze pro nebalené běžné pečivo, jehož proces výroby nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou sloužící k prodloužení trvanlivosti. Spotřebitelům mohou tento typ pečiva obchodníci prodávat nejdéle do 24 hodin po upečení. Obchodníkům se není co divit, když se vybavili tabulemi s nápisem: "čerstvě dopečeno". Přestože jsou tato slova zavádějící a jsou tam prakticky jen proto, aby odvedla pozornost od skoro až hanlivého sousloví "ze zmrazeného polotovaru", je to v souladu s českou legislativou. "Pakliže mají výrobci uvedeny údaje "ze zmrazeného polotovaru" či "rozmrazeno", z pohledu zákona je vše v pořádku. Jestli k údajům podstatně větším písmem připíší "čerstvě dopečeno" nebo třeba "čerstvě nakrájeno", je na jejich libovůli," říká Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Zákonná povinnost je tedy splněna - upřímně řečeno: ve všech prodejnách čerpacích stanic bývá nabízeno rozpečené i čerstvé pečivo a je jen na zákazníkovi, aby si vybral takové, které mu je více po chuti.


Nová "rozpékací" legislativa

Novelizace č. 182/2012 Sb. upravuje vyhlášku č. 333/1997 Sb., jejíž hlavní změnou je nová povinnost obchodníků v označování pečiva. Ta spočívá především v rozlišení čerstvého pečiva a tzv. rozpékaného pečiva. Vyhláška neupravuje označování čerstvého pečiva. Zaměřuje se na označování pečiva hotového rozmrazovaného a vyrobeného ze zmrazených polotovarů:

  • u nebaleného pekařského výrobku, který byl v hotovém stavu zmrazen a spotřebiteli je nabízen v rozmrazeném stavu, se tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji spotřebiteli, viditelně umístí v blízkosti názvu výrobku údaj"rozmrazeno",
  • u nebaleného pekařského výrobku, který byl dokončen ze zmrazeného polotovaru, se tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji spotřebiteli, viditelně umístí v blízkosti názvu výrobku údaj"ze zmrazeného polotovaru".

Nové rozlišování je pouze doplňkovou informací o výrobě prodávaného pečiva pro spotřebitele. Jakost se nemění, je již upravena stejnou vyhláškou od roku 1997.

 

Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

  • PetrX, 26. 11. 2012 18:37: Rozpečené pečivo na pumpách mi tak nevadí - tam to beru - když už kupuju na pumpě rohlík tak ho většinou hned snim narozdíl od běžného obchodu.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek