Česká pošta se zaměřuje na CNG

Česká pošta je dnes jediný státní podnik, který provozuje významnější automobilovou flotilu poháněnou stlačeným zemním plynem  (CNG). V současnosti má ve vozovém parku přes 470 vozidel, které v nejbližší době rozšíří dalších 10 nákladních vozidel Iveco Daily.

VW Passat EcoFuel

Volkswagen Passat EcoFuel s motorem 2.0 TSI má ve srovnání se stejným modelem, který spotřebovává benzín, poloviční náklady na pohonné hmoty

Česká pošta provozuje asi 5400 vozidel s průměrným stářím osm až deset let. Loni vedení pošty rozhodlo pro orientaci na CNG a zajitilo pětiletý operativní leasing 230 dodávek Fiat Ducato a 182 vozů Fiat Doblo. Provoz vozidel je zatím hodnocen jako bezproblémový, úspory za pohonné hmoty jsou však nezanedbatelné. Proto bylo dalších 60 vozů Volkswagen Passat EcoFuel pořízeno pro obchodní divizi, nakoupilo se rovněž 46 tahačů a těžkých nákladních vozů Iveco, z nichž některá jsou poháněna zemním plynem. Celkově by Česká pošta chtěla mít okolo 3000 vozidel na CNG, závisí to ovšem na hustotě plnících stanic. Optimální by byla CNG stanice v každém okresním městě, zatím jich je v ČR celkem 45.
"Přestože počet veřejných CNG stanic neustále roste, stále se setkáváme s názorem, že je jich pořád málo. CNG vozidla ale dnes mají vždy dvě nádrže, jednu na CNG a druhou, většinou dojezdovou, na benzin, takže nikdo nemusí mít obavy, že do místa nedojede. V naší zemi jsme tak trochu s těmi čerpacími stanicemi rozmazleni, protože ČR má nejvíce čerpacích stanic na obyvatele ve střední Evropě," říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV, která poskytuje poradenství při přechodu na CNG jak v rámci obměny vozového parku, tak výstavby plnící stanice včetně kalkulace návratnosti. "Kontaktujeme a jsme kontaktováni celou řadou dalších státních podniků, institucí, ale i soukromých subjektů. Úspora 50 procent na nákladech za palivo je totiž zajímavá pro každého," dodává Prokopec. V současnosti přijde 1 m3 CNG (odpovídá přibližně 1 l benzínu) okolo 18 korun.

Autor: jk, Zdroj: Hybrid.cz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek