Chevrolet Spark EV: první lidový elektromobil?

Koncern General Motors bude na blížícím se autosalonu v Los Angeles vystavovat mimo jiné elektromobil Chevrolet Spark EV. Cena elektromobilu bude nižší než 25 000 dolarů (vč. federální dotace 7500 dolarů) a dostane se tedy pod hranici půl milionu korun.

Chevrolet Spark EV

Elektromobil Chevrolet Spark EV se má stát plně elektrickým doplňkem plug-in hybridu Chevrolet Volt. Ten v USA představuje kolem 50 % prodaných aut do zásuvky. Spojení Spark a Volt je dokonalá kombinace: Volt by měl být na delší cesty, Spark pro ježdění po městě.
Pro americké rodiny, pro které je druhé auto do rodiny úplně běžné, jde o zajímavou nabídku. A GM zjevně spoléhá mimo jiné právě na slušné prodeje Voltu, které by měly podnítit (angl. "Spark") i prodej elektromobilu.
Elektromobil Chevrolet Spark EV se začne prodávat v létě 2013. Bude vybaven rychlodobíjením SAE Combo DC díky čemuž dokáže baterii naplnit na 80 % během 20 minut.
Malé auto dokáže z 0 na 100 km/h zrychlit během osmi vteřin. Elektromotor o výkonu 130 koní a max. točivém momentu 542 Nm (!) je připojen k "více než" 20kWh baterii (tiskovka GM je plná frází "více než" a "méně než").
GM proto očekává, že auto se co dojezdu bude řadit mezi nejlepší elektromobily v segmentu (tedy v segmentu malých aut). Baterie bude mít záruku osm let nebo 160 000 km. Čtvercová li-ion baterie váží 254 kg a má objem 133 litrů, skládá se ze 336 prismatických článků.
Palubní dobíječka si dokáže poradit jak s DC Combo rychlodobíjením, tak dobíjením z klasické zásuvky 120 V nebo 240 V. Interiér je vybaven dvěma displeji s vysokým rozlišením, které lze volně konfigurovat.

Zdroj: Hybrid.cz

Diskuse

Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek