CZECHBUS 2012: Zase o (k)rok dál

Druhý ročník veletrhu autobusů a veřejné dopravy CZECHBUS přilákal na Výstaviště v  Holešovicích desítky autobusů a přehlídku výbav a doplňků pro busy i garážovou a servisní techniku. Akce orientovaná hlavně na profesionály v oboru si nalezla svoji klientelu. Celkem ji shlédlo 3284 návštěvníků, což je téměř o tisícovku více než loni.

CzechBus 3

Českou premiéru měl v Holešovicích městský elektrobus Solaris Urbino 8.9

Výrazně narostl zájem odborníků

Výrazně stoupl především počet odborníků (o 28 %) oproti širší veřejnosti (v tomto počtu nejsou zahrnuty děti do 15 let, které navštívily veletrh v sobotu). Mezi nimi pochopitelně převažovali experti na hromadnou dopravu z tuzemska a sousedního Slovenska, mezi návštěvníky však byli i profesionálové z Německa a Polska. Specifickou návštěvnickou skupinou byli nejvyšší představitelé českých i slovenských dopravních podniků, ostatně mezi osvědčené partnery akce se zařadily Plzeňský městský dopravní podnik a Dopravní podnik hl. m. Prahy, stejně jako Česká asociace organizátorů veřejné dopravy. V rámci veletrhu proběhlo i neformální setkání ředitelů dopravních podniků, kde jednoznačně zazněla podpora veletrhu pro příští rok.
Co se týče expozic, lze jen stěží některou speciálně vyzdvihovat. Zájem byl o všechny. Například společnost Iveco CZ - Irisbus ve vůbec největší expozici představila 7 autobusů. Za zmínku pak určitě stojí české premiéry kombinovaného autobusu Neoplan Jetliner pro linkovou dopravu i zájezdy, elektrobusu Solaris Urbino 8.9 nebo nového elektrobusu First slovenské karosářské firmy Rošero, který byl v partnerství se společností EVC postaven na podvozku Iveco Daily. Zajímavou novinkou byl také třídveřový nízkopodlažní městský autobus SOR NB 12. Volvo, kromě prezentace kloubového městského autobusu, pořádalo i projížďky svým hybridem 7705LH a jako specialitu vystavilo samostatně hybridní pohonnou jednotku.

CzechBus 1

Konference o používání bionafty v městské hromadné dopravě uspořádala společnost CZ Biom
ve spolupráci s firmami Veolia Transport a Preol

Biopaliva v autobusové dopravě frčí

Na rozdíl od prvního ročníku letos na veletrhu téměř absentovaly společnosti reprezentující pohony s využitím CNG. Zejména oproti elektrobusům byly v početní nevýhodě, přesto se těšily zájmu návštěvníků. Hlavním lákadlem byl model Irisbus Citelis Hybrid, který jako jeden ze sedmi modelů reprezentoval flotilu výrobce Irisbus Iveco. Společnost SKD Trade a.s. zase představila model Stratos LE 37 CNG, vystavený spolu s elektrobusem a dieselovou verzí Stratosu.
Největší prioritou veletrhu se sice staly elektrobusy nebo autobusy s hybridním pohonem, ale své místo zde měla i bionafta. Na tiskové konferenci sdružení CZ BIOM za podpory společnosti Preol se za velkého zájmu odborníků i novinářů hovořilo o praktických zkušenostech s bionaftou v městské hromadné dopravě, konkrétně v Teplicích, kde MHD provozuje společnost Veolia Transport. "Bionafta je v současnosti pro dopravní podniky opravdu zajímavou alternativou, která je na jedné straně šetrná k životnímu prostředí ve městech, a zároveň vytváří nemalou úsporu nákladů na pohonné hmoty. I v rámci kampaně Biopaliva frčí zaznamenáváme ze strany dopravních společností stále vyšší zájem právě o toto palivo," komentoval současnou situaci šéf kampaně Biopaliva frčí Jiří Trnka z CZ Biom.

CzechBus 4

Midibusy Stratos na podvozku Iceco Daily nabízejí nejrůznější alternativní pohony

Posun k vyšší profesionalizaci

Součástí letošního veletrhu byly i expozice vybavení, doplňků a servisní techniky. Také zde se představily některé české novinky jako například zvedací souprava Finkbeiner EHB1005DC na stánku MOTORTEC Gate nebo prefabrikovaná montážní jáma prezentovaná společně firmami INGTOP a MAHA Consulting. Za zmínku stojí také expozice ALISON - NIMDA, AUTOTECH-VT, SCS Jablonec nebo ANVI TRADE, kde dominoval perfektně zrekonstruovaný bus RTO Lux.
Součástí veletrhu byly oproti loňsku i atraktivnější doprovodné programy. Po dobré zkušenosti znovu uspořádalo Sdružení pro dopravní telematiku aktuální celodenní konferenci Veřejná doprava "online" za účasti více než stovky posluchačů. V pátek pak na to navázala konference Elektromobilita ve veřejné dopravě.
CZECHBUS 2012 prokázal výhody úzce specializované akce. Vyzdvihnout je třeba nižší náklady na prezentaci vystavovatelů a zájem odborné veřejnosti. Veletrh se v podstatě stal místem setkání profesionálů, kteří se tak mohli podělit o své zkušenosti s kolegy z branže. Po vyhodnocení výsledků veletrhu a kladného ohlasu zúčastněných se proto Incheba Praha rozhodla uspořádat příští již 3. ročník veletrhu CZECHBUS 2013 v podobném termínu - od 14. do 16. listopadu. Více najdete na www.czechbus.eu.

CzechBus 2

Malý elektrobus First, který postavila slovenská firma Roseto ve spolupráci se společností EVC
na podvozku Iveco Daily

Autor: PR, Jiří Kaloč, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek