Další elektrická čerpací stanice je v hradci Králové

Hradec Králové je po Trutnovu druhým východočeským městem, ve kterém si můžete dobít svůj elektromobil. První dobíjecí stanici zprovoznila společnost ČEZ na Riegrově náměstí a do konce roku se Hradec Králové dočká nejméně dvou dalších.

Elektrostanice ČEZ

Elektromobilem po vlastní ose se dá jet z Prahy až do Krkonoš. První zastávku může majitel elektromobilu udělat v Hradci Králové u budovy společnosti ČEZ Měření na Riegrově náměstí, kde je ode dneška v provozu dobíjecí stanice ČEZ, první v tomto městě. Dalším místem pro dobíjení je Trutnov, který je od Hradce Králové vzdálený zhruba 55 kilometrů a patří k lokalitám, kde ČEZ instaluje své dobíjecí stanice. Při běžné dojezdové vzdálenosti a kapacitě akumulátoru elektromobilu lze pak z Trutnova ujet dalších 40 až 50 kilometrů. Elektromobilem tak může jeho majitel zavítat například až do Pece pod Sněžkou a ještě se vrátit zpět k dobíjecí stanici.
"Našim cílem je postavit kvalitní infrastrukturu, která bude plně vyhovovat požadavkům zákazníka. Páteřní síť stanic, na které pracujeme, se bude skládat z lokalit, které jsou poblíž sebe a spojují velká města. Ve východních Čechách ale tímto nekončíme. Za několik dní otevřeme dobíjecí stanici ve Vrchlabí, na podzim pak v Jaroměři a do konce roku chceme mít nejméně dvě stanice před malou vodní elektrárnou Hučák v Hradci Králové," vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie.
Zákazníci, kteří chtějí využívat služeb dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, musí uzavřít s ČEZ zákaznickou smlouvu. Ta jim v následujících dvou letech umožní neomezené dobíjení u všech stanic společnosti ČEZ za paušální symbolický poplatek. V roce 2012 poplatek činí 100 korun za měsíc a v roce 2013 pak bude 150 korun. Každému zákazníkovi bude přidělen speciální čip, který bude pro každého uživatele unikátní. Zákazník tak bude moci na displeji dobíjecí stanice sledovat, kde a jak dlouho dobíjel a kolik kWh načerpal.
V současnosti má ČEZ v provozu 26 dobíjecích stanic. Většina z nich se nachází v Praze, další jsou v Ostravě, Plzni a Trutnově.

 

Autor: jk, Zdroj: ČEZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek