Další požár rafinerie ve Venezuele způsobil blesk

Od blesku byl zažehnut V rafinerii El Palito na severu Venezuely vypuknul rozsáhlý požár, který podle agentury DPA zapříčinil blesk po úderu do nádrže s ropou.

El Palito požár

Požár vyvolal blesk, který udeřil těsnění na dvou nádržích ve středu v 19:30 během bouřky s deštěm. "Je to situace, která hrozí vždy, když jsou tyto elektrické bouře," snažil se nehodu vysvětlit ministr ropného průmyslu Venezuely Rafael Ramirez. Požár naštěstí nezpůsobil žádné oběti na lidských životech v rafinérii ani v blízkém městě Puerto Cabello a hasičům se již podařilo dostat jej pod kontrolu, i když jedna ze dvou zasažených nádrží údajně stále hoří a hasiči se ji zatím marně snaží uhasit. Činnost rafinerie to podle venezuelské vlády neovlivnilo.
V poslední době to rozhodně není první požár ve venezuelských rafineriích. Největší z nich v rafinerii Amuay si koncem srpna vyžádal téměř 50 životů. Venezuela je členskou zemí OPEC a podle agentury AFP je také pátým největším vývozcem ropy na světě a největším v Jižní Americe. Patří rovněž mezi země s nějevětí zásobou ropy na světě. Příjmy z ropného průmyslu ostatně tvoří asi 95 % z  celkových příjmů této jihoamerické země z exportu.

Autor: jk, Zdroj: Bloomberg

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek