Díky jinému algoritmu lze akumulátory dobíjet dvakrát rychleji

Vědci z University of California San Diego vymysleli nový algoritmus, pomocí kterého by se dala zkrátit doba dobíjení Lithium-Iontových baterií na polovinu! A navíc by se tím mohla snížit jejich cena až o 25 procent. Dokázali to studiem chování iontů Lithia uvnitř baterií a nalezením optimalizace jejich toku.

Většina vývoje v oblasti baterií se v poslední době soustředila na to, jak lithium-iontové baterie zmenšit a ztenčit tak, aby se lépe hodily do přenosných zařízení. I když kapacita baterie je velmi důležitá, velký pokrok v této oblasti za poslední dobu nebyl zaznamenán. Podle vědců z kalifornské univerzity výrobci baterií k monitorování chování baterie využívají pouze napětí a proud, což je velmi nepřesné. Je to prý stejné, jako nechat kontrolora vstupenek v kině odhadovat, jaká sedadla si zákazníci vyberou pouze podle toho, jak rychle se pohybuje fronta před vstupem. Nový algoritmus ale umožňuje sledovat, kde přesně se lithium-ionové částice uvnitř baterie nacházejí. Když zůstaneme na příkladu kina, znamená to, že by bylo možné zaplňovat jednotlivá sedadla v sále kina efektivněji a rychleji.
Vypadá to nadějně, takže doufejme, že tentokát to dopadne jinak než jen jásáním nad novou technologií a granty na další vývoj. Je na čase, aby se baterie dostaly na výkonnější úroveň a přestaly být limitujícím prvkem pro bezproblémové používání mobilních přístrojů.

Autor: jk

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek