Dobíjecí stanice ČEZ pro elektromobily u McDonald's

Státní energetický koncern ČEZ chce při rozvoji sítě nabíjecích stanic pro elektromobily spolupracovat se sítí restaurací rychlého občerstvení McDonald's.

ČEZ McDonalds

První dobíjecí stanoviště bylo slavnostně otevřeno u restaurace v Evropské ulici na Praze 6. Pro ČEZ to byla již 25. dobíjecí stanice, přičemž do konce roku 2013 by jich mělo vzniknout celkem 100. Většina dobíjecích stanic ČEZ je v Praze a okolí, další najdete v Ostravě, Plzni a Trutnově. Do konce léta pak budou otevřeny další stanice ve Vrchlabí a Hradci Králové.
V současné době je v ČR registrováno okolo 150 elektromobilů, nicméně nabídku na trhu nyní rozšiřují také hybridy s možností dobití akumulátoru ze sítě, jako například Toyota Prius plug-in hybrid nebo Opel Ampera, které by tyto stanice mohly rovněž využívat.
"Restaurace McDonald's jsou od sebe v rozumné vzdálenosti, která je v souladu s dojezdem většiny elektromobilů," vysvětlil důvod spolupráce se sítí rychlého občerstvení ředitel divize strategie společnosti ČEZ Pavel Cyrani.
Provoz dobíjecích stanic je zatím v testovacím provozu. Podle Cyraniho se do něj zatím přihlásili desítky uživatelů elektromobilů z řad technologických nadšenců a zapřisáhlých ekologů. Vedle nich se pilotního provozu zúčastní i firmy, které testují elektromobil právě ve spolupráci s ČEZ. Do projektu se pochopitelně může přihlásit každý, komu by to bylo užitečné. Stačí k tomu internetová registrace, po které žadatel dostane čip, který mu umožní přístup k zásuvkám dobíjecí stanice. Za to měsíčně zaplatí paušálně 100 Kč.

Autor: jk, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek