Dobíjení elektromobilů na OH v Londýně

V blízkosti letiště Heatrow, cestou do olympijské vesnice postavila společnost EuroGarages na své čerpací stanici Bath Road tři nové dobíjecí stanice pro elektromobily.

EuroGarages

Dobití "baterek" automobilů i řidičů

Jedná se o plně kompatibilní 32ampérovou stanici s dvěma režimy nabíjení a třemi připojeními, které umožňují plné nabití akumulátorů elektromobilů během 3-4 hodin. Na místě klasické čerpací stanice je navíc "rychlo" kavárna Starbucks a fastfood KFC, kde si řidiči elektromobilů mohou v klidu odpočinout a načerpat síly pro hustý olympijský provoz.
Podle technického ředitele firmy Mohammeda Patela bylo rozhodnuto, aby se EuroGarages spojili s firmou ChargePoint a GE na dalším zkvalitnění  infrastruktury pro elektromobily, takže první "vlaštovka" na čerpací stanici Bath Road je zřejmě jen začátek rozsáhlého projektu. Firma EuroGarages je provozovatelem 72 čerpacích stanic Shell, Esso a BP, jejími partnery jsou mimo jiné i firmy Starbucks, KFC a Burger King

Německá výprava jezdí v Londýně na elektřinu

Že stanice na Bath Road bude využita, potvrzuje mimo jiné i skutečnost, že například automobilka Audi vybavila německou výpravu na olympiádu do Londýna 60 vozidly Audi A1 e-tron v německých národních barvách.
Audi A1 e-tron pohání elektromotor o největším výkonu 75 kW, který je napájen lithium-iontovými akumulátory o kapacitě 12 kWh. S trvalým výkonem 45 kW ujede automobil na jedno nabití pouze 50 km, nicméně v záloze má ještě malý spalovací motor o zdvihovém objemu 0,25 cm3 a výkonu 15 kW, který se stárá o průběžné dobíjení akumulátorů, což akční rádius prodlouží na přijatelných 250 km.

Audi A1 e-tron

 

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek