Drahý benzin nastartoval na Jablonecku dvojnásobek zlodějů

Ceny pohonných hmot se na jablonecku stále drží vysoko a zlodějů benzinu a nafty povážlivě přibývá. Ve srovnání s loňským rokem dokonce dvojnásobně.

"Vždycky po pár desítkách haléřů zlevní, aby pak mohli o korunu naráz zdražit," řekl nám v pondělí u jedné z jabloneckých čerpacích stanic otráveně Michal Brzek z Jablonce nad Nisou. Při tankování Naturalu 95 za 35,90 korun za litr poznamenal, že i on považuje dlouhodobě vysoké ceny pohonných hmot za neúnosné a musí kvůli benzinu šetřit jinde. A stejně jako naštvaných řidičů bohužel přibývá i těch, kteří si drahé pohonné hmoty raději ukradnou. Oproti loňsku jich je letos už dvojnásobek.Naposledy si zloděj přišel pro naftu, a to v noci z pondělka na úterý minulého týdne. Z nákladního Mercedesu Benz Actros, odstaveného v Palackého ulici v Jablonci, si odčerpal 150 litrů nafty, čímž hodně ušetřil, ale majiteli způsobil škodu za 6 400 korun.
"K 20. červenci letošního roku to byla už dvacátá krádež pohonných hmot přímo z vozidla. Za stejné období loňského roku těchto případů evidujeme polovinu," informovala mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.
Navíc letos policisté prošetřovali už 14 případů krádeží pohonných hmot na čerpacích stanicích. "Dosud neznámí řidiči vždy načepují plnou nádrž a bez zaplacení odjedou. Jejich dopadení ztěžují falešné nebo zastřené registrační značky, jindy zloděj užije odcizené vozidlo. Pachatelé totiž dobře vědí o kamerách," konstatovala Ludmila Knopová.
Kuriozitou je, že i mezi zloději se letos našel jeden poctivec. "Šlo o řidiče, který 30. března odjel bez zaplacení z čerpací stanice v ulici Nákladní. Druhý den se na pumpu vrátil a útratu zaplatil," poznamenala jablonecká policejní mluvčí.
Zloději pohonných hmot se navíc zdaleka nezaměřují jen na Jablonec, kde je čerpacích stanic nejvíc. Újezdy zákazníků bez placení letos hlásili i pumpaři z Desné a Velkých Hamrů.
Na některých čerpacích stanicích se dokonce někteří zloději objevili vícekrát. "Dřív k nám jeden jezdil pro benzin pravidelně, vždy před koncem měsíce. Stejným autem, ale většinou s jinou značkou," řekli nám před časem na čerpací stanici Shell v Želivského ulici v Jablonci.

Autor: Jan Vrabec, Zdroj: Deníky.cz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek