EuroOil sází na biopaliva

Čerpací stanice EuroOil se jako první celorepubliková síť rozhodla pro plošné nasazení prodeje vysoceobjemových biopaliv. Do konce roku bude na šedesáti stanicích v nabídce buď Ethanol E85 nebo směsná motorová nafta SMN 30.

CS EuroOil

EuroOil chce tímto krokem rozšířit portfolio pohonných hmot na čerpacích stanicích a nabídnout každému řidiči palivo, o které má zájem. Toto rozhodnutí zároveň umožní vyhovět legislativě a prodávat na čerpacích stanicích zcela čistou naftu bez biosložky.
Společnost ČEPRO, která je vlastníkem sítě EuroOil, má v plánu ujmout se role jednoho z největších hráčů na trhu s vysoceobjemovými biopalivy a nastavit odpovídající standardy jejich prodeje. Firma klade velký důraz na kvalitu a kontrolu jakosti používaných biosložek, ve spolupráci s certifikační agenturou SGS vyvinula Zelenou pečeť jakosti pro biopaliva.
Prodej biopaliv podpoří firma informační kampaní "Nevzdávejte to! - S biopalivy ušetříte". Ta je připravena ve spolupráci s dodavateli biosložek a biopaliv - společnostmi Preol a Tereos TTD. Řidiči se s kampaní setkají na inzertních plochách a čerpacích stanicích. Veškeré informace o nabídce biopaliv jsou k dispozici také na www.nevzdavejteto.cz.
"Vnímáme široké zavedení vysoce objemových biopaliv společností ČEPRO jako významný a průlomový signál pro celý trh s pohonnými hmotami v ČR. Věříme, že tento krok nezůstane v budoucnu osamocen v době, kdy provozovatelům sítí čerpacích stanic roste silná konkurence jiných alternativních pohonů - elektrické energie nebo plynu, a které jejich zařízení a sítě tak nevratně nebude potřebovat. Jde o logický a nutný krok zachovat si tržní pozici a podíl na trhu přepravy osob a nákladů, kde v budoucnu dojde k radikálním změnám. Logicky uspějí jen silné společnosti, které budou na tyto změny dopředu připraveny," tvrdí Martin Kubů, místopředseda představenstva společnosti Kreol a dodává: "Biopaliva ve všech formách jsou dosud jedinou alternativou nabízející dnešním provozovatelům sítí další využití jejich zařízení bez jakékoli úpravy. Současně nevyžadují změny jak motorových vozidel, tak celé distribuční cesty paliva do vozidel."
"Vnímáme biopaliva jako jednu z alternativ k fosilním zdrojům energie. Vyrábíme je z technických plodin (cukrová řepa), které nekonkurují potravinám. Máme s výrobou dlouhodobé zkušenosti, náš Ethanol E85 splňuje kritéria dlouhodobé udržitelnosti, která zaručují úsporu emisí oproti fosilním palivům, správnou výrobní praxi a nakládání s půdou. Náš produkt je srovnatelný s vyspělou Evropou, kde biopaliva fungují již řadu let," říká Oldřich Reinbergr, předseda představenstva Tereos TTD.
"Řidiči jako hlavní výhodu biopaliv vnímají jejich cenovou výhodnost, neboť mají nižší spotřební daň. Rozdíl může činit u benzínu až deset korun na litr, u nafty jde zhruba o tři koruny. A případná úprava vozu pro využití ethanolu je v dostupné cenové relaci několika tisíc korun," konstatuje Jan Duspěva, obchodní ředitel společnosti ČEPRO.
V roce 2011 se podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR o biopalivech u nás spotřebovalo více než 245 tisíc tun FAME (o více jak 33 % oproti 2010) a téměř 79 tisíc tun bioethanolu (meziroční změna + 14 %).

Mapa EuroOil

Mapa plánovaného rozšíření biopaliv na ČS EuroOil do konce 2012

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Čepro

Diskuse

Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek