Finišující Unipetrol brzdí nedostatek ropy

Celkem deset dní má trvat odstávka provozu rafinerie v Kralupech. Původně byly pravidelné opravy a údržba plánovány až na listopad, kvůli nedostatku ropy ale začaly už včera. Majoritní akcionář Česká rafinérské Unipetrol ubezpečuje, že se na delší dobu neprotáhne. "Potřebné objemy ropy pro listopad a prosinec už jsou zajištěny," řekl včera generální ředitel Unipetrolu Piotr Chełmiński.

Unipetrol Kralupy

Podle informací HN chybí Unipetrolu ropa na několik dní. Státní společnost MERO ale před několika dny varovala, že nedostatek ropy by mohl v krajním případě trvat až do konce roku. Důvodem je zaplněná kapacita Transalpinského ropovodu TAL, na který se u německého Ingolstadtu napojuje i ropovod IKL. A hlavně přes něj MERO napájí rafinerii v Kralupech.
Po květnovém zastavení provozu rafinerie v pardubickém Paramu odebírá v Česku ropu jen Česká rafinérská pro své provozy v Litvínově a právě v Kralupech. Oba loni celkem zpracovaly 6,7 milionu tun, z toho na Unipetrol jako majoritního vlastníka připadly necelé čtyři miliony tun ropy. Letos však holding potřebuje dopravit ropovodem a zpracovat víc ropy, než původně objednal. A v tom je problém. Ropovod TAL kapacitně nestačí, navíc přednost dostávají jeho akcionáři a těmi Unipetrol ani jeho matka, polský koncern Orlen, nejsou.
Šéf Unipetrolu Chełmiński v souvislosti se včerejší prezentací výsledků holdingu za třetí letošní čtvrtletí uvedl, že zatím není jisté, jaký vliv nakonec bude mít problém s nedostatkem ropy na provozní zisk firmy v závěru roku. Soudí ale, že dopady nebudou nijak zvlášť závažné. Hlavně proto, že se podařilo problém se základní surovinou vyřešit urychlenou servisní odstávkou.
Každá komplikace je ale nepříjemná. Zvláště když se firmě daří umazávat ztráty z počátku roku. Právě rafinerie se výrazně zasloužily o to, že byl Unipetrol ve třetím čtvrtletí po čtyřech ztrátových kvartálech v řadě opět v provozním zisku. Ten činil při tržbách 28 miliard celkem 942 milionů korun. Za devět měsíců roku ale firma zůstala v čisté ztrátě téměř 318 milionů.
Úspěšná byla ve třetím kvartále právě díky rafinerské marži, která v září přesáhla osm dolarů za zpracovaný barel a za celé čtvrtletí 5,3 dolaru, což je zhruba dvojnásobek marže z předchozího čtvrtletí.
K lepšímu výsledku pomohl nejen zvýšený prodej z rafinerií, ale i polyetylenu a dalších petrochemických produktů. "Ke zlepšení rafinerských marží přispělo i přerušení nebo ukončení výroby některých evropských rafinerií," připomíná analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Nedařilo se už tolik maloobchodnímu prodeji pohonných hmot v dceřiné Benzině. Odbyt benzinu byl meziročně nižší.
Podle dalšího z analytiků Petra Hlinomaze z BH Securities - nemusí být závěr roku pro holding už tak příznivý. Výsledky uplynulého čtvrtletí těžko zopakuje. "Samotná odstávka v Kralupech nemusí mít na zisk Unipetrolu ve čtvrtém čtvrtletí podstatný vliv. Tedy pokud nedojde k jejímu neplánovanému prodloužení třeba kvůli nedostatku ropy. Ale koncem každého roku rafinerské marže obvykle klesají a Unipetrol podle mě skončí jen tak tak na hranici zisku," soudí Hlinomaz.


Unipetrol

942 MILIONŮ KORUN provozního zisku dosáhl Unipetrol ve 3. čtvrtletí. Po zdanění jde o čistý zisk 645 milionů. Celkově však za letošních 9 měsíců holding vykázal ztrátu 317,6 milionu, když loni za stejně dlouhou dobu firma hospodařila s čistým ziskem 334,8 milionu.
28,4 MILIARDY KORUN utržil Unipetrol ve 3. čtvrtletí. Oproti předchozímu čtvrtletí jde o nárůst o pět procent. Meziročně o osmnáct procent.
1,04 MILIONU TUN ropy (nárůst o 11 procent oproti 2. čtvrtletí) zpracoval Unipetrol ve 3. čtvrtletí v rafineriích v Litvínově a Kralupech.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek