Francie uvažuje o zavedení „plovoucí“ daně z pohonných hmot

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici nedávno oznámil, že vláda má v úmyslu přijmout vhodná opatření k zastavení rostoucích cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. Nosnou myšlenkou se zdá být znovuzavedení tzv. plovoucí daně z pohonných hmot.

Socialistický francouzský prezident François Hollande obhajoval již během prezidentských voleb v dubnu, že ceny pohonných hmot by měly být zmrazeny po dobu tří měsíců, což by umožnila právě plovoucí daň z ropných produktů (TIPP - taxe intérieure sur les produits pétroliers). Vzhledem k následnému poklesu cen ropy však nebyly Hollandovy plány implementovány do zákona.
Nyní však tato záležitost začíná být znovu aktuální a takový zákon by mohl v nejbližší budoucnosti zajistit, aby ceny pohonných hmot nepřesáhly stávající úroveň. Vláda proto pověřila generální inspektorát financí a generální radu těžařského průmyslu vypracováním analýzy cen ropných produktů, která by měla být hotová do 2. srpna. Na základě toho by se do 28. srpna měla uskutečnit dohoda s rafinériemi a distribučními firmami o stanovení pevných cen.
Ministr Moscovici potvrdil, že francouzská vláda zvažuje několik možností, jak zastavit růst cen, od jejich blokování až po výše zmíněnou plovoucí daň. Bývalý francouzský ministr financí François Fillon naproti tomu vyloučil myšlenku "blokování" cen pohonných hmot a podporuje rovněž znovuzavedení plovoucí daně na pohonné hmoty. TIPP je podle něj zavedena již v některých regionech, které vedou levicové strany.
Zástupci francouzské unie ropného průmyslu (UFIP) uvedli, že by sice bylo možné zablokovat ceny pohonných hmot snížením daní, ale takové opatření by prý bylo velice nákladné.

Autor: jk, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek