Gazela zahájila zkušební provoz

Plynovod Gazela, který má Česko napojit na ruský zemní plyn, ve středu zahájil svůj zkušební provoz.

Gazela Plynovod

Podle odborníků je jeho hlavním přínosem snížení závislosti na dodávkách plynu přes území Ukrajiny. Provozovatel české přepravní soustavy je společnost Net4Gas. Plynovodem by mělo protéct 30 až 33 miliard krychlových metrů ročně. To je více než trojnásobek roční spotřeby plynu v České republice. Přes české území vede 166 kilometrů trubek, z toho zhruba 90 kilometrů v Plzeňském kraji.
Plynovod je obousměrný a v případě nutnosti může být tok plynu obrácen. "K této situaci by mohlo dojít například v okamžiku, kdy by byl podmořský plynovod neprůchodný a zároveň by bylo potřeba přepravit větší množství plynu do Německa z plynovodů vedoucích přes Ukrajinu, Slovensko a ČR," uvádí se ve zprávě net4gas.cz.
Stavba přišla na 10 miliard korun, předpokládaná životnost je 70 let, prodloužit ji však lze až na sto let. Stavba plynovodu byla zahájena v roce 2010, oficiální zprovoznění je naplánováno na 14. ledna.
Na cenu plynu v České republice by mělo mít spuštění nového propojení zanedbatelný vliv. Cenu ovlivňuje především vývoj cen ropy na světových trzích a na síle kurzu koruny vůči euru a americkému dolaru.

Zdroj: net4gaz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek