Irácká produkce ropy stoupá, OPEC varuje před poklesem poptávky

Irák v uplynulém měsíci pumpoval do ropovodů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) více než 3 miliony ropy denně. To je produkce černého zlata, které země nedosáhla od roku 2002, tedy od dob před americkou invazí na svrhnutí tehdejšího diktátora Sadáma Husajna.

Produkce irácké ropy v červenci v průměru dosahovala 3,08 milionu barelů, což je o 115 tisíc barelů denně víc, než v měsíci červnu. Irák zvyšuje svou produkci již druhý měsíc v řadě jako odpověď na snížení výstupu sousedního Íránu, který čelí od začátku července sankcím ze strany Evropské unie v důsledku jeho jaderného programu. OPEC varuje před negativními poptávkovými trendy. Světová poptávka po ropě by podle dnes vydané měsíční zprávy kartelu v příštím roce mohla zaostat za očekáváním kvůli nejistým vyhlídkám pro světovou ekonomiku. Odhad nárůstu poptávky v příštím roce však prozatím ponechala beze změny na 810.000 barelů denně.
Irák v uplynulém měsíci pumpoval do ropovodů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) více než 3 miliony ropy denně. To je produkce černého zlata, které země nedosáhla od roku 2002, tedy od dob před americkou invazí na svrhnutí tehdejšího diktátora Sadáma Husajna. Produkce irácké ropy v červenci v průměru dosahovala 3,08 milionu barelů, což je o 115 tisíc barelů denně víc, než v měsíci červnu. Irák zvyšuje svou produkci již druhý měsíc v řadě jako odpověď na snížení výstupu sousedního Íránu, který čelí od začátku července sankcím ze strany Evropské unie v důsledku jeho jaderného programu. OPEC varuje před negativními poptávkovými trendy. Světová poptávka po ropě by podle dnes vydané měsíční zprávy kartelu v příštím roce mohla zaostat za očekáváním kvůli nejistým vyhlídkám pro světovou ekonomiku. Odhad nárůstu poptávky v příštím roce však prozatím ponechala beze změny na 810.000 barelů denně.

Zdroj: Patricia.cz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek