Írán hrozí blokádou ropné tepny odvetou za embargo

Írán připravuje zákon, kterým by zablokoval dopravu ropy Hormuzským průlivem do států, které podporují sankce vůči této arabské zemi. Normu, která má umožnit zablokování tankerů před vplutím do průlivu, přichystal parlamentní výbor pro národní bezpečnost a zahraniční politiku jako odpověď ropnému embargu Evropské unie.

hormuzsky zaliv

Embargo má Írán přimět, aby přestal obohacovat uran, čímž může získat jadernou zbraň. Teherán sice dlouhodobě ujišťuje o mírovém charakteru svého jaderného programu, ale západ to považuje za zástěrku k vývoji jaderných zbraní. Evropská sedmadvacítka deklarovala zavedení ropného embarga proti Íránu v lednu, Íránci prodávali do států EU necelou pětinu z celkové těžby ropy.
Hormuzský průliv je 55 kilometrů široká úžina posetá ostrůvky a zbrázděná mělčinami. Prochází jí téměř čtvrtina ropy, kterou převážejí tankery z Perského zálivu. Pokud by Írán hrozbu blokády vyplnil, dotklo by se to jak Spojených států, tak evropských spojenců, kteří dovážejí z Perského zálivu, tedy ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, Iráku a Kataru, a to nejen ropu, ale také plyn.
Americká odpověď by zřejmě byla rychlá. "Dáváme jasně najevo, že Spojené státy nebudou tolerovat blokádu Hormuzské úžiny," řekl ministr obrany Leon Panetta v televizi CBS. "Íránci by tím překročili červenou linii, což bychom nemohli tolerovat," zdůraznil. "Byl by to nepřijatelný akt. Podnikli bychom akci a průliv otevřeli," ujistil ve stejné televizi předseda sboru náčelníků štábů (nejvýše postavený americký voják) generál Martin Dempsey.
Perský záliv mají již Američané v zásadě pokrytý. V blízkosti Hormuzské úžiny rozmístili letadlové lodě, bitevní čluny a nedávno tam vyslali čtyři minolovky.
Obsazení úžiny a její odminování by podle expertů trvalo jen několik dnů. Pokud by se Íránci postavili do cesty tankerům, byla by reakce ještě rychlejší. "Írán může dopravu v Perském zálivu ochromit jen na několik dnů. Se svou výzbrojí nemůže konkurovat Američanům," cituje agentura Reuters bezpečnostního analytika Henry Wilkinsona z londýnské agentury Janusian. Svou výzbroj Írán testuje v rámci manévrů  "Velký prorok 7", které byly zahájeny v pondělí a skončí ve středu, kdy se uskuteční cvičení íránského letectva.
Lze ale čekat fatální dopady na trh s ropou? The Wall Street Journal píše, že Saúdská Arábie pod tlakem opakovaných hrozeb dala do provozu starý ropovod, přes který může podstatnou část ropy přepravovat do terminálů na pobřeží Rudého moře.
Trh s ropou zažil rally na sklonku týdne, kdy celkově komodity nasadily k prudkému růstu na závěru evropského summitu. Ropa Brent registrovala až 6% růst v závěsu s americkou lehkou ropou WTI. Po částečné pondělní korekci v úterý ropa znovu roste.
WTI je výše aktuálně o 2,5 % u 86 dolarů za barel, Brent poprvé od 11. června dnes překonal hranici 100 USD/barel, od počátku roku je níže o 7,1 %. Úvod roku ropa Brent (aktivní kontrakt) otevírala kolem 110 dolarů za barel, letošní maximum nalezla 16. března na metě 124,15 USD/b, minimum naopak 21. června na 89,23 USD/b.

Autor: Patria online, Zdroj: Ihned.cz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek