Je opravdu 1 l jeden litr?

Hotově balené zboží je plněno bez přítomnosti spotřebitele a zákazník se při koupi těchto výrobků zpravidla nemůže přesvědčit o správnosti deklarace množství produktu v balení.

 Plnění 2

U provozních kapalin je navíc, oproti přípravkům potravinářským nebo běžné spotřební chemii založených víceméně na vodě, větší závislost objemu produktu na jeho teplotě. Jaké nástroje tedy pomohou zákazníkovi zvýšit pravděpodobnost, že za vynaložené prostředky dostane slíbené množství a bude se snáze orientovat ve velké nabídce produktů téhož typu na trhu?

Hmotnost, nebo objem?

Veskrze všechny provozní kapaliny jsou koncovému zákazníkovi prodávány s deklarací svého obsahu ve formě objemu. Je to dáno několika důvody. Nejpodstatnější je ten, že objem se jak pro výrobce, tak pro koncového zákazníka snadněji měří. Některé provozní kapaliny jsou prodávány ve formě koncentrátu a je nutné je před použitím dále naředit vodou a příprava roztoku bude vždy snadnější pomocí odměrného válce nebo nádoby o známém objemu, než spoléhat na to, že bude při ruce váha, pro kterou je navíc nutný zdroj elektřiny, pokud bychom nevážili pomocí staré kupecké s hmotnostními tělísky. Podobně je tomu i u produktů, které se před použitím neředí - např. u olejů. Pokud se vyměňuje olejová náplň, máme k dispozici údaje o potřebném objemu, takže by bylo nelogické nakupovat olej v kilogramech a potom objem přepočítávat pomocí údaje o známé hustotě. Přesto existují v Evropě země, kde je prodej provozních kapalin s deklarací jejich hmotnosti nikoliv objemu v malospotřebitelském balení běžný, ne-li nutný. Ve Skandinávii (Norsku, Švédsku, ale i Dánsku).

Závislost objemu na teplotě

Stanovení objemu má oproti hmotnosti jednu zásadní nevýhodu a tou je jeho závislost na teplotě. Do jaké míry je tato závislost podstatná a v běžném životě postřehnutelná, je dáno chemickým složením dotčené kapaliny. Obecně se vzrůstající teplotou média klesá jeho hustota, a tudíž narůstá objem. Existují samozřejmě určité anomálie, vždyť díky tomu také plave led na vodě. Ale z pohledu provozních kapalin je důležité složení prodávaného zboží. U letních kapalin do ostřikovačů, kde je základní složkou voda, není tato závislost důležitá. Podstatnou se stává zejména u kapalin s obsahem alkoholů, hlavně lihu. Například u zimních kapalin do ostřikovačů je rozdíl mezi objemem (nebo hustotou) stanovenou při 0 °C a 30 °C až 3 %. O něco méně, ale stále okolo 2 % je to pak u chladicích kapalin na bázi glykolu - chladicích kapalin. Pakliže si zákazník kupuje produkt vybraný z regálu před čerpací stanicí v zimním období, kdy tato kapalina může mít zápornou hodnotu teploty, může nabít dojmu, že si kupuje zboží, jehož objem není v míře deklarované na obalu. U pětilitrového kanystru může chybět 100 až 150 ml. Lze to obrátit i tak, že pokud výrobce plní v zimě produkt z venkovních zásobníků do obalů a na plnicím zařízení neprovádí korekci na teplotu (což není moc pravděpodobné). Má pak tentýž produkt prodávaný na prodejně, kde je teplota vyšší než 20 °C, objem větší než je deklarovaný. Samozřejmě jen pokud má výrobce dostatečně přesnou plnicí linku a provádí kontrolní měření obsahu média v obalu, tj. nepodplňuje, ať už vědomě nebo z neznalosti.

Deklarace obsahu na obalu

Z pohledu zákona na ochranu spotřebitele je výrobce povinen na obalu výrobku uvést kromě spousty jiných údajů i informaci o obsahu prodávaného produktu. A bez bližší specifikace jak, je také povinen prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů. Zákon o metrologii zase povinuje mít měřidla používaná v obchodním styku kalibrovaná nebo ověřená. Daly by se mezi ně zařadit i kontrolní váhy u plnicí linky. Deklarované množství se vždy zohledňuje k teplotě 20 °C. Aby však měl koncový zákazník větší jistotu, že mu některý výrobce poskytuje vyšší záruku deklarace obsahu produktu v obalu, používá se dobrovolné značení obalů pomocí symbolu "e". To deklaruje, že: 1. Balení obsahuje s vysokou pravděpodobností na obalu uvedené jmenovité nebo vyšší množství výrobku. 2. Je limitovaný počet balení, která mohou obsahovat množství menší, než je jmenovité, a to jen o tolik, o kolik je to dovoleno. 3. Žádné balení neobsahuje množství menší, než je stanovené minimum.

Symbol "e"

Označení hotově baleného zboží symbolem "e" je možné používat až po požádání Českého metrologického institutu (ČMI) o vydání osvědčení. Je nutné doložit způsob pravidelné kontroly plněného množství výrobcem. Počet kontrolovaných kusů je dán velikostí výrobní dávky. Např. pro dávky do 100 ks se kontrolují všechny obaly, pro více jak 3200 ks se stanovuje obsah u 80 nebo 160 kusů. Výrobce nebo plnicí firma musí pro tyto účely pořídit váhy s dostatečnou přesností - minimálním ověřovacím dílkem od 0,001 do 0,2 g v závislosti na hrubé hmotnosti kontrolovaného produktu. Předpokládá se i napojení těchto vah přes vhodný software, aby bylo možno provádět okamžité zásahy na plnicí lince v případě nevyhovění dle požadavků vyhlášky č. 328/200 Sb. Plnicí firma musí pořizovat písemné záznamy o kontrole a osvědčení musí získat pro každý druh zboží. Nejedná se tedy o zrovna malé náklady. Ty nám však mohou na trhu s velkým výběrem provozních kapalin různých výrobců pomoci se orientovat a vybrat si produkt, u kterého máme větší jistotu, že v obalu najdeme deklarované množství výrobku. Počet výrobců, kteří v oblasti provozních kapalin takto značí své obaly, není zrovna velký. Na druhou stranu existují i v Čechách výrobci, kteří takto značí své obaly, ale osvědčení od ČMI nemají, a navíc v jejich balení nalezneme menší množství produktu, než se uvádí na obalu. A neodradí je od tohoto bohužel ani pokuta až 1 mil. Kč, kterou v případě porušení požadavků vyhlášky č. 328/200 Sb. může kontrolní orgán udělit.

 

Autor: Jan Skolil, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek