Kausa LIBOR: Britové šetří ceny benzinu, mluví se o manipulaci

Britští motoristé možná platí za benzin víc, než je třeba. Znovu se totiž objevují spekulace, že banky a obchodníci mohou manipulovat s cenou ropy, a ovlivňovat tak ceny pohonných hmot u čerpacích stanic.

Britský list The Telegraph napsal, že politici a některé zájmové skupiny vyzvali tamní vládu, aby vyšetřování manipulace s úrokovou sazbou LIBOR rozšířila o vyšetřování manipulace s cenami ropy.  List se odvolává na zprávu G20, která uvádí, že trh s ropou je doširoka otevřený "manipulaci a zkreslování". Obchodníci v bankách, stejně jako ropné společnosti či hedgeové fondy, mají podle zprávy důvod zkreslovat trh a je pravděpodobné, že se pokoušejí hlásit nepravdivé ceny. Politici a některé zájmové skupiny podle listu varují, že snaha o manipulaci s cenami ropy ovlivní i cenu, kterou řidiči platí u čerpacích stanic za benzin. V Británii přitom začátkem letošního roku cena jednoho litru bezolovnatého benzinu vystoupila na rekordních 137 pencí (více než 44 Kč).


LIBOR (London InterBank Offered Rate - londýnská mezibankovní nabídková sazba)
úroková sazba, za kterou si banky navzájem poskytují úvěry na londýnském mezibankovním trhu. Používá se jako sazba referenční, např. "2% nad sazbou LIBOR".

Zdroj: Patria.cz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek