Komárkova KKCG vstoupila do Gruzie

Investiční skupina KKCG miliardáře Karla Komárka začne těžit ropu a zemní plyn v Gruzii. Moravské naftové doly - MND, které jsou součástí Komárkova holdingu, koupily poloviční podíly ve všech třech ložiscích, která pod Kavkazem vlastní naftařská společnost Blake Oil & Gas z ostrova Guernsey.

MND logo

"Naše investice v Gruzii přesáhne v následujících třech letech dvě miliardy korun. V případě pozitivních nálezů ropy a plynu pak MND v Gruzii v následujících sedmi letech investují 38 miliard korun," uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.
V jednom z ložisek, do nichž MND vstupují, u města Ninotsminda, už probíhá komerční těžba ropy. V ložiscích u měst Norio a Manavi jsou připraveny průzkumné práce. "Cílem našeho programu je zvýšit těžbu v ložisku Ninotsminda a na ložiscích Manavi a Norio provést komplexní posouzení objevených zásob," vysvětluje Plovajko.
"Investice v Gruzii je dalším projektem realizovaným novým mezinárodním týmem expertů skupiny MND. Cílem je zajistit expanzi skupiny MND a zněkolikanásobit mezinárodní těžbu," prohlásil investiční ředitel KKCG Miroslav Jestřabík.
Podle šéfa společnosti Blake Oil & Gas Vincenta McDonnella začnou těžební práce na všech třech ložiscích okamžitě. "Skupina MND přináší nejen významný investiční kapitál, ale i bohaté zkušenosti a znalosti," vysvětluje McDonnell, proč si jeho firma vybrala jako strategického partnera právě Komárka.
Gruzínská ložiska firmy Blake Oil & Gas loni zkoumala poradenská společnost Netherland, Sewell & Associates. Ta odhadla zásoby ropy na 339,3 milionu barelů a zásoby zemního plynu na 1,6 miliardy krychlových metrů. Celková rozloha všech tří licencí činí 1407 km2.
Zatím nejvíce peněz stálo skupinu převzetí ropného terminálu u města Okťabrsk v Samarské oblasti Ruské federace. Čerstvě vybudované překladiště ropy, ležící v blízkosti několika rafinerií, koupila skupina KKCG loni od nadnárodní společnosti Itera, jednoho z největších nezávislých dodavatelů a producentů zemního plynu v Rusku. Cenu této akvizice KKCG nezveřejnila, podle informací HN však investovaná částka v Okťabrsku nepřesáhla miliardu korun.
Ještě o něco menší investiční náklady byly spojeny s koupí těžebních a průzkumných licencí na ložiscích Saván, Harnaj, Zjarát a Barchan v Pákistánu či další průzkumné licence v oblasti Šabva v Jemenu.
MND, které zastřešují klíčový majetek Komárkovy skupiny KKCG, dnes těží ropu a zemní plyn především na jižní Moravě, kde vlastní celkem 64 dobývacích prostorů a tři průzkumné licence.
Komárek usiluje o další několikamiliardovou investici. Má zájem o odkoupení české části někdejšího Transitního plynovodu, kterým se přepravuje ruský plyn přes území bývalého Československa do západní Evropy. Plynovodní síť prodává skupina RWE Transgas. Kromě Komárkovy KKCG má zájem o její převzetí také Energetický a průmyslový holding, za nímž stojí Daniel Křetínský a skupiny PPF a J&T.
MND loni změnily strukturu, a proto ohlašovaly hospodářské výsledky zvlášť za prvních šest měsíců roku a za druhé pololetí. V období od srpna do konce roku vytvořila společnost čistý zisk ve výši 472 milionů korun při tržbách 1,4 miliardy korun.

Skupina KKCG vyrostla kolem těžařské firmy Moravské naftové doly, kterou počátkem 90. let privatizovala rodina Komárkových spolu se slovenskou skupinou SPP a německým koncernem E.ON. Postupně se pod hlavičku holdingu začlenilo také několik strojírenských firem, cestovní kancelář Fischer, vydavatelství Stanford a další společnosti. Loni KKCG koupila napůl s PPF bankrotující Sazku.
Loni se původní holding rozdělil. Karel Komárek mladší se osamostatnil, přenechal příbuzným strojírenskou část, vyplatil zahraniční partnery a stal se jediným majitelem KKCG. Jádrem KKCG je těžební společnost MND - nástupce privatizovaných Moravských naftových dolů. Ropu a plyn těží dnes kromě jižní Moravy také v Pákistánu. V Jemenu má průzkumné licence. V Rusku spolupracuje s velkým ropným distributorem a producentem, skupinou Itera.
Tržby MND za loňský rok se blížily třem miliardám korun a čistý zisk překročil 1,5 miliardy. V polovině roku se ale firma dělila, takže výsledky zveřejňovala nadvakrát - za původní koncern a ve druhém pololetí za Komárkovu část MND, zeštíhlenou o část aktiv.

Autor: Zuzana Kubátová, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek