Kombinace drahé ropy a slabé koruny prudce zvýší ceny benzinu

Kurz koruny vůči dolaru vyrovnával až dosud výkyvy ceny ropy. To už neplatí. Paliva zdraží o desetihaléře.

Dva měsíce v Česku pomalu zlevňoval benzin a nafta. Teď nastává obrat. Stávka těžařů v Norsku, ropné embargo vůči Íránu a uvolňování měnové politiky ve světě zastavilo pokles cen ropy. Ta za poslední dva týdny podražila téměř o osm procent k hranici 100 dolarů za barel. Ke smůle českých řidičů však zároveň oslabuje koruna vůči dolaru, z něhož se v tuzemsku přepočítávají velkoobchodní ceny pohonných hmot pro distributory. Výsledkem součtu těchto vlivů bude prudké zdražení u pump. Ze dne na den vzrostly podle zjištění HN pumpařům nákupní ceny o padesát haléřů za jeden litr.
Léta platí, že cenové výkyvy ropy a následně paliv na burze v Rotterdamu do určité míry vyrovnává kurz koruny. Když ropa zdražovala, dopad na řidiče zmírnila silná koruna. Situace, kdy koruna zároveň oslabuje, jsou spíše výjimkou.
Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka nás proto již v tomto týdnu čeká prudké zdražení minimálně o desítky haléřů oproti nynějším 35,80 koruny za litr benzinu a 34,80 koruny za litr nafty. "Prudký růst cen ropy se naplno projevil i na burze v Rotterdamu, kde skokově vzrostly průměrné ceny benzinu a nafty," připomíná Čermák.
Další zdražení se očekává v příštím týdnu. Kolik bude stát benzin po zbytek prázdnin, si ale nikdo z petrolejářské branže netroufá odhadovat. Sami prodejci se k očekávaným cenám odmítají vyjadřovat, neboť antimonopolní úřad jim před lety udělil mnohamilionové pokuty za údajný cenový kartel, domlouvaný prostřednictvím médií. "I přes nedávné určité zlevnění stále platí, že éra levné ropy je za námi. Každé zdražení ropy je hned znát i u čerpaček. Mezi nimi panuje doslova cenová válka, která přinutila prodejce snížit marže na úplné minimum," říká expert Asociace petrolejářského průmyslu Václav Loula.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek