Koncernu MOL se propadl čtvrtletní zisk

Nadnárodní ropná a plynárenská skupina MOL poměrně radikálně snížila svůj čistý zisk na 700 milionů forintů ve druhém čtvrtletí letošního roku, zatímco analytici očekávali zisk okolo 48 miliard. Loni ve stejném období totiž její zisk dosáhl hodnoty 54 miliard forintů. Po zveřejnění bilančních výsledků klesl i kurs akcií na budapešťské burze o 1,9 procenta na 16 480 forintů.   

ČS MOL

Původcem těchto ztrát je především evropská hospodářská krize i trvalý neklid v arabských zemích zejména v souvislosti s embargem na iránskou ropu. Svůj vliv na to mělo i snížení těžby z důvodu nižší poptávky a snížení zásob, přestože se trochu zlepšují marže. Lehce nahoru šel také segment rafinace a marketing.
Provozní zisk se snížil o 77,8 procenta na 19,6 miliardy forintů, průměrná těžba klesla na 113 700 barelů denně ze 149 200 barelů za loňský rok. Chybějí totiž příjmy ze Sýrie, kde chorvatská divize INA přerušila letos v únoru své aktivity.
Provozní zisk v divizi průzkumu a těžby se snížil o sedm procent na 69,5 miliardy forintů a divize zpracování a prodeje se propadla do ztráty 37 miliard forintů.
Součástí MOL je dnes také slovenský Slovnaft, který působí i na českém trhu s pohonnými hmotami, od roku 2007 pak MOL spolupracuje i se státní firmou ČEZ, která tehdy nakoupila 7,7 milionu akcií. ČEZ a MOL  také plánují společné elektrárny v Maďarsku a na Slovensku. 
V červenci se MOL  koupil 124 čerpacích stanic sítě Pap Oil, čímž by mě získat pětiprocentní podíl na českém maloobchodním trhu s pohonnými hmotami.
Skupina MOL je mezinárodní integrovaná ropná a plynárenská společnost s aktivitami ve 40 zemích v Evropě, Severní Africe, na Středním Východě a zemích Společenství nezávislých států. Zaměstnává více než 32 000 lidí po celém světě. Skupina má více než 75leté zkušenosti v produkci uhlovodíků a v současné době vykonává průzkumné činnosti ve 12 a těžbu v 8 zemích. Skupina provozuje 5 rafinérií a 2 petrochemické jednotky v Maďarsku, na Slovensku, Chorvatsku a Itálii. Skupina MOL rovněž vlastní síť více než 1 600 čerpacích stanic ve střední a jihovýchodní Evropě, které provozuje pod 7 značkami v 11 zemích. Prostřednictvím společnosti FGSZ (Földgázszállító Zrt.) provozuje 5800 km dlouhou plynovodní soustavu v Maďarsku.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Patricia.cz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek