Kontroly odhalily rozsáhlé pančování nafty

Na českých čerpacích stanicích se prodává stále více pančované nafty. Letos podle zjištění celní správy vzrostl objem prokázaných úniků na spotřební dani meziročně o téměř 60 procent a dosahuje několika set milionů korun. Nárůst prodeje nafty smíchané s různými nezdaněnými mazacími či ložiskovými oleji potvrzuje i Česká obchodní inspekce (ČOI).

ČOI legitimace

Ta sice zaznamenala mírný pokles zjištěných nekvalitních paliv na celkovém počtu kontrol - v září na 3,1 procenta ze srpnových 3,8 procenta, ale mezi odhalenými případy je podle šéfa ČOI Jiřího Pěkného oproti minulým letům větší množství těch nejzásadnějších prohřešků. "Nejčastěji jde právě o případy pančování nafty. To nasvědčuje rozsáhlému míchání s cizorodými látkami," uvedl včera Pěkný na konferenci Petrol Summit.
Celní správa na problém upozornila už před rokem, kdy se začaly rozmáhat dovozy nezdaněných olejů z Polska. Letos je podvodníci začali dovážet také z Německa a Rakouska. Oleje, které mají velmi podobné chemické složení jako motorová nafta, do ní v různých poměrech přidávají ve skladech či přímo u domluvených pump.
"Dokud dotyčné nechytneme za ruku, podvod jim těžko prokazujeme. Těžko se také vyvrací časté tvrzení podvodníků, že oleje přes Českou republiku jen převážejí do jiné země," říká ředitelka odboru spotřebních daní na Generálním ředitelství cel Jitka Danielová.
Pokud směs s naftou obsahuje zhruba do deseti procent oleje, nemusí podle odborníků dojít k poškození motoru. Podvodníci však leckdy míchají i vyšší podíl.
Podle šéfa Společenství čerpacích stanic v ČR Ivana Indráčka by částečně pomohlo, kdyby se ČOI místo nahodilého výběru zaměřila při kontrolách přednostně na nejrizikovější pumpy. "Můžou to být ty nejlacinější nebo různé čerpací stanice s vymezeným přístupem," říká Indráček. Právě pump s vymezeným přístupem (jen pro vybrané zákazníky, často v areálech různých družstev) letos prudce přibývá - za první pololetí se jejich počet zvýšil z necelých 400 na 450.
Obchodní inspekce počty kontrol výrazně zvyšuje. Loni měla peníze na odebrání a vyhodnocení 1685 vzorků paliv (u jedné pumpy se odebírá většinou více vzorků, nejčastěji benzinu a nafty). Letos do konce září už nechala vyhodnotit na 2285 vzorků a do konce roku jich budou tři tisíce. To je nejvíce v historii.
I tak ale při existenci 3700 veřejných čerpacích stanic vyjde jedna návštěva inspektorů na jednu pumpu v průměru jednou za dva až tři roky.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • Michal, 26. 10. 2012 07:23: A proč ty pochybný dodavatele co to vozej a ty pumpy co to kupujou a prodávají nezavřou? Já kupuju poctivý palivo z Čepra a pak když přijde nabýdka na Email a vidím ceny 3 kč pod Čeprwm tak mi to zaráží.Člověka to láká ale neveme to jelikož nechci ryskovat a prodávat protizákonně, ale proč třeba vyšetřovatelé nejdou po těch lidech z těch Emailu apodobně.Jak to že si můžou rozesílat všem Emaili a nabýzet pančované nebo daňově ošizené palivo a prodávat a jsou si jistí že ponich nikdo nejde.Tak aď udělaj akci na tuty zmrdy.Vždyť to není vyrovnanej souboj...Pak se nedivte až to bude odkupovat víc a víc lidí když uvidí že se to tu respektuje...Měli by potěch co to nabýzej a vozej jít.Kontrolovat závoti na onu a pochybnejch pumpách ne....
    • Alf, 26. 10. 2012 18:29: Vi bít dobrý češtin!
    Reagovat na komentář
  • Pepe, 28. 10. 2012 19:00: Taky by ČOI nemusela jezdit na kontroly ve třech lidech a za 1 rozbor platit 17 000 Kč. To je pak lepší provozovat laboratoř než ČS. O celnících ani nemluvě.
    • fi.lip, 31. 10. 2012 23:02: To je to samé jako s Metanolem.Tolik let se o tom vědělo a nic se nedělo,až když přišel obrovskej průser,najednou během pár dnů pochytaj tolik lidí a najednou maj ve všem jasno!Podle mě je to jedna velká mafie,včetně celníků a papalášů. ONO s tím nemá nic společného jen používá jinou strategii obchodu a navíc má kontrol mnohem víc než kdejaká jiná ČS.
    Reagovat na komentář
Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek