Linde otevřelo plnicí stanici na CNG

Firma Linde Material Handling, dodavatel manipulační techniky, logistických a skladových řešení, spustila provoz vlastní plnicí stanice na stlačený zemní plyn.

Linde CNG

Tankovat zde budou vysokozdvižné vozíky stejně jako flotila firemních osobních vozů společnosti. Očekávané úspory na pohonných hmotách by mohly dosáhnout částky 450 tisíc korun za rok. Plnicí stanice byla vybudována v sídle firmy v pražských Malešicích a rychlé plnění umožňují 4 tlakové nádoby o objemu 840 litrů plněné čtyřmi kompresory na tlak 250 barů s celkovým výkonem 20 m3/h. Dodavatelem technologie je společnost MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. Výstavba plnící stanice trvala včetně plánovací fáze a schvalovacího procesu necelý jeden rok.
Společně s vybudováním čerpací stanice na CNG bylo pořízeno jedenáct služebních automobilů Volkswagen s pohonem na stlačený zemní plyn. "V pohonu na CNG vidíme budoucnost nejen v manipulační technice. To, o čem jsme přesvědčeni a co nabízíme našim zákazníkům, jsme aplikovali i na provoz naší vlastní flotily automobilů," tvrdí Jindřich Kotyza, jednatel společnosti Linde NH. Úspory nákladů na PHM se pohybují ve srovnání s naftovými či benzínovými motory mezi 40 až 50 %, a proto Linde s výhledem do roku 2016 plánuje převést více než polovinu své flotily osobních vozů na pohon CNG.

Autor: jk, Zdroj: Linde

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek